Povestea tânărului român care a ajuns în Silicon Valley cu o inovație care ar putea ajuta milioane de oameni

Data publicării:
ion alexandru secara fb
Foto: Ion-Alexandru Secară/Facebook

Ion-Alexandru Secară are 21 de ani, este din România şi a fost acceptat în cadrul unui program de internship în celebrul Silicon Valley pentru o inovaţie menită să ajute la corectarea posturii corpului. A fost pasionat de informatică încă din copilărie şi spune că nu a avut niciodată un idol, ci doar idei, potrivit Agerpres.

Născut în Tecuci, Secară şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Iaşi şi Bucureşti. La vârsta de 13 ani, părinţii săi s-au mutat în Tbilisi, Georgia, unde a şi urmat liceul. Ulterior, a avut oferte de la universităţi din SUA şi Europa de Vest, iar în cele din urmă a optat pentru Universitatea St. Andrews din Marea Britanie, unul dintre motivele pentru care a ales acest drum fiind şi Departamentul de informatică al instituţiei de învăţământ.

Cariera sa de inginer software a încept în București.

Am ales o cale către o carieră în inginerie software, deoarece dezvoltarea de software ce poate schimba viaţa oamenilor în bine este cea mai mare pasiune a vieţii mele. Cu toate acestea, în timpul meu liber mă puteţi găsi făcând sport, citind cărţi, educându-mă despre egalitatea socială şi desenând cu pasteluri”, spune el.

În ultimul meu an de universitate, am fost acceptat într-un program foarte competitiv, numit Silicon Valley Internship Program, care îi aduce pe cei mai buni ingineri software din Silicon Valley să lucreze pentru start-up-uri în Silicon Valley. Procesul de recrutare a durat aproximativ cinci luni, aşa că a trebuit să rămân concentrat permanent pentru a-mi îndeplini unul dintre visele vieţii mele de a ajunge în California, a adăugat tânărul.

Întotdeauna am vrut să îmi folosesc cunoştinţele pentru a crea lucruri care să rezolve probleme reale pe care eu şi cei din jurul meu le avem. Nu am avut niciodată un idol, ci doar idei! De când eram copil, lucram la mici proiecte care rezolvau probleme pe care eu le observam în jurul meu. Primul software pe care l-am dezvoltat a fost o aplicaţie de mobil pentru persoane cu Alzheimer care nu mai ţineau minte cum să ajungă acasă. Cu timpul, am mai dezvoltat proiecte în special legate de diabet, analize la sânge şi dietă, dar niciunul nu s-a ridicat aşteptărilor. În ciuda faptului că aceste proiecte nu au funcţionat, eram mulţumit că am învăţat foarte multe pentru a dezvolta aplicaţii de calitate şi mai înaltă şi am rămas încrezător că pot dezvolta ceva care să aducă cu adevărat valoare vieţilor oamenilor, a povestit Secară.

Acum lucrează la un software carepoate aduce beneficii majore celor care au probleme cu postura spatelui după ore în şir petrecute pe scaunul de la birou. Totul a început de la experienţa proprie, pe vremea când Ion-Alexandru studia în Marea Britanie.

Am început să îmi dau seama că postura mea este groaznică şi am început să simt dureri de spate după ce am stat în faţa unui calculator pentru perioade îndelungate de timp. Privind în jurul meu, mi-am dat seama că nu sunt singurul care suferă din această cauză. Prin urmare, în urmă cu aproape doi ani, m-am alăturat unui proiect open-source care dezvolta software pentru a recunoaşte corpul unei persoane, sub forma unei structuri scheletice. Trei luni mai târziu, am părăsit proiectul open-source, crezând că am acumulat suficiente cunoştinţe pentru a putea dezvolta propriul algoritm de recunoaştere a corpului, pe care doream să-l folosesc pentru a-mi îmbunătăţi propria postură.

În ultimul meu an de universitate am putut dezvolta un software foarte de bază care îmi evaluează postura în timp real şi mă anunţă să fac o pauză de exerciţii în fiecare oră. Unii dintre prietenii mei au văzut proiectul şi au vrut să-l folosească şi din moment ce se confruntă cu aceeaşi problemă. Văzând valoarea din softwareul pe care l-am dezvoltat, am decis să îl brevetez când am ajuns în SUA, a spus Secară.

Am avut câteva discuţii cu Samsung în privinţa cumpărării brevetului şi a tehnologiei. Simt că proiectul în sine abia începe şi vreau să fiu acolo pentru a mă asigura că îşi atinge potenţialul maxim. Companiile mai mari vor încerca să găsească valoare financiară în acest proiect, dar eu vreau să creez o tehnologie care să aducă cu adevărat valoare în viaţa oamenilor. Alte oferte nu am mai avut până acum, adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri