Povești din infern. Mărturiile minerului care a supraviețuit exploziei de la Uricani

Data actualizării: Data publicării:
miner

Octivian Tiba, minerul care a supravieţuit exploziei de la Uricani din luna octombrie, a stat de vorbă cu reporterii Digi24 depre experienţa prin care a trecut. Bărbatul nu își poate explica ce a provocat explozia din subteran şi nici de ce el a rămas în viaţă, când doi colegi au murit.

Octavian Tiba are 52 de ani şi lucrează în mină de când avea 19. Pe 27 octombrie, abia intrase în schimbul 1. Făcea, alături de alți 3 colegi, lucrări de închidere într-o zonă situată la 50 de metri sub pământ.

Octavian Tiba: „Nu eram chiar cu fața, trebuia să fiu mult întors către ei, atunci a avut loc bubuiala aia puternică, flama aia, acolo o fost, sunetul ăla...”

Când a auzit bubuitura, minerul s-a aruncat la pământ și și-a acoperit capul cu mâinile. A încercat să nu respire, până când a simțit că flacăra a trecut peste el. A leșinat, iar când și-a revenit și-a văzut colegul grav rănit.

Octavian Tiba: „Am întors fața un pic și l-am văzut pe Alin Baran lângă mine, cu fața în jos, am pus mâna pe el, am întins mâna dreaptă, am început să îl frec mai tare pe față, să își revină și, tot frecând și strigând Aline, Aline, a început să-și revină. Și atâta a spus: mor, mor, alea au fost cuvintele lui.”

Grav rănit, Octavian Tiba a fost dus la spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti. 2 săptămâni a fost în comă indusă, la terapie intensivă, iar alte 2 săptămâni a fost internat la chirurgie.

Maria Tiba, soție miner: „A făcut hemoragia aia internă și i-a curs și sângele și atunci nu m-a lăsat deloc să-l ating, deloc, deloc, deci a fost foarte groaznică perioada aia, să nu mă lase să ajung lângă patul lui, chiar dacă era în comă indusă.”

Pe 27 octombrie, explozia din mina Uricani a făcut patru victime. Un miner a murit în subteran, un altul în Spitalul de Arsuri din Bucureşti, după 10 zile iar alţi doi au fost grav răniţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri