UPDATE. Alin Stoica: Soluția este că Primăria Sectorului 1 va plăti datoriile Romprest către sortatori

Data actualizării: Data publicării:
alin stoica cu masca in fata unui afis cu steagull romaniei
Prefectul Capitalei, Alin Stoica. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

ACTUALIZARE: Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, joi, că soluția găsită în acest moment de Primăria Sectorului 1 este de a achita, parțial sau total, datoriile firmei de salubritate Romprest către sortatori pentru a putea fi procesat gunoiul din Sectorul 1.

“Dumnealor au identificat o soluție prin care vor putea să achite parțial sau total toate datoriile pe care prestatorul le are către sortatori, așa fel încât să nu mai existe un blocaj acolo. Sectorul 1 își asumă plata sortatorilor în mod direct, în așa fel încât să degreveze prestatorul de această obligație și să-i permită să efectueze în continuare serviciul fără niciun fel de opriri.

Prestatorul sunt sigur că va aprecia acest gest și în continuare își va desfășura serviciul fără niciun fel de probleme. Înțeleg că prestatorul este pe străzi și își îndeplinește obligațiile de preluare și transportare a gunoiului.

Al doilea sortator, IRIDEX, ne-a anunțat că ar urma să-și suspende relația cu prestatorul Romprest, lucru care ar fi creat un blocaj, dar Sectorul 1 își asumă și relația cu IRIDEX. Deci lucrurile ar trebui să meargă către bine.

În același timp, am cerut tuturor organismelor pentru control – DSP, Agenția pentru Mediu, Garda de Mediu - să monitorizeze zilnic situația din Sectorul 1 și în situația în care apare orice amenințare la adresa sănătății populației să anunțe de îndată instituția Prefectului pentru a putea să luăm măsuri de urgență în cazul în care se impune.

Primăria își va achita datoriile către sortatori, datoriile pe care prestatorul le-ar avea către sortatori. Adică sunt acele sume pe care prestatorul le refacturează primăriei. Din totalitatea serviciilor de salubritate, o parte reprezintă sumele pe care prestatorul de servicii de salubritate le achită către sortatori, adică stațiile IRIDEX, Romwaste și așa mai departe. Aceste sume sunt refacturate către primărie. Pentru că între prestator și sortator a intervenit un blocaj financiar, primăria și-a luat această sarcină de a achita direct către sortator această factură care în mod normal trecea prin intermediul prestatorului”, a declarat Alin Stoica.

Prefectul Capitalei respinge cererea lui Clotilde Armand de a institui stare de alertă în Sectorul 1

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, anunță că nu își va da acordul pentru instituirea stării de alertă în Sectorul 1, așa cum a cerut Clotilde Armand: „Autoritățile responsabile nu consideră că amenințarea este suficient de gravă încât să se poată institui măsuri de urgență sau excepționale”, informează Mediafax.

„Am primit documentații parțial de la DSP, Autoritatea pentru Mediu și Garda de Mediu în dimineața aceasta (joi - n.r.). Din notele de constatare primite de la aceste autorități nu rezultă că ar exista un pericol iminent, drept pentru care nu este întrunită a doua condiție prevăzută de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă. În acest moment autoritățile responsabile nu consideră că amenințarea este suficient de gravă încât să se poată institui măsuri de urgență sau excepționale care să ducă la înlăturarea situației”, spune Alin Stoica.

El admite că există disfuncționalități în funcționarea serviciului de salubrizare.

„Voi continua să caut soluții cu Primăria Sectorului 1 și prestator în așa fel încât disconfortul pentru cetățeni să fie cât mai mic și să nu ajungă să fie un pericol. Voi continua să cer autorităților să monitorizeze situația și în cazul în care vor descoperi că există o amenințare să intervenim rapid”, adaugă prefectul Capitalei.

El precizează că punctul de blocaj rămâne același, respectiv relația dintre Romprest și unul dintre sortatori, Romwaste, generată de o creanță neachitată către sortator.

Primarul Clotilde Armand a cerut Prefecturii București declararea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza situației sanitare. Edilul șef a trimis o adresă și spune că situația este cauzată „de șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri