Premierul Grindeanu vrea o lege specială pentru licitaţiile achiziţiilor strategice

Data publicării:
grindeanu dragnea

Premierul Sorin Grindeanu vrea un proiect de lege care să simplifice licitațiile strategice.

dragnea si grindeanu 170104_GUVERN_07_INQUAM_Octav_Ganea

 

"De prea multe ori s-a pierdut prea mult timp pe fază premergătoare unei lucrări. Ministerul Economiei, în cel mai scurt timp, va veni cu proiect de lege care să simplifice investiţiile strategice. Cele mai multe vor fi pe Master Plan. Contestaţii la contestaţii nu sunt în regulă. E de datoria noastră să umblăm la un cadru legal care va fi acceptat de Comisia Europeană", a spus Grindeanu la RRA.

Referitor la posibilă schimbare a cadrului legal pentru problema contestaţiilor în cadrul procedurilor de achiziţii publice s-a pronunţat, recent, şi ministrul Mediului, Daniel Constantin. Acesta anunţă că ar putea fi modificată legea în sensul că, după ce se anunţă câştigătorul unei licitaţii, dacă se fac contestaţii, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor dă dreptate firmei/consorţiului care a câştigat licitaţia, autoritatea contractantă ar putea încheia contractul cu câştigătorul chiar dacă firmele/consorţiile care au pierdut contestă mai departe în instanţă.

Actuala lege a achiziţiilor publice a fost adoptată în mai 2016 (Legea 98/2016).

Există însă riscul ca schimbările să favorizeze corupția în contractele de achiziție publică. În cazul în care autoritatea contractantă va semna contractul cu o firmă iar instanța va da dreptate altei firme participante la licitație, statul va trebui să rupă contractul cu firma pe care a desemnat-o câștigătoare. Ca urmare vor trebui plătite despăgubiri substanțiale fie acestei firme (dacă i se va rezilia contractul), fie firmei căreia instanțele de judecată i-au dat dreptate (dacă se refuză în continuare semnarea contractului cu aceasta). Despăgubirile de regulă nu sunt insignifiante, fiind egale cu valoarea profitului cuvenit dar nerealizat, în jur de 10% din contract.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri