Video Preoții români au început să țină predici în biserică despre colectarea selectivă a deșeurilor

Data publicării:
preot slujba biserica profimedia-0514204905
Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Când nici apelul la bun simț nu funcționează, autoritățile apelează și la preoți ca să îi convingă pe oameni să nu mai arunce gunoaie oriunde și oricum. Primele lecții în biserică despre reciclatul selectiv, care protejează mediul, au început deja în Iași.

La liturghiile din bisericile ieșene, oamenii sunt îndemnați de preoți să selecteze deșeurile înainte să le arunce. 

- Vedem că si în sat la noi ca și în alte orașe și sate, avem tomberoane pentru colectare selectiva. Avem pentru deșeurile care nu ne mai trebuie, pe diferite culori.

Mulți recunosc că nu au făcut niciodată asta.

- Aici trebuie lucrat mai mult cu oamenii să se învețe a selecta gunoaiele.

- Cu timpul o sa ne învățăm, o sa aducem lumea asta la liman cum ar veni, într-un fel sau altul/

- Noi în primul rând am înțeles oleacă despre ce e vorba. Toate deșeurile astea care sunt, sa le punem fiecare la locul lor.

- Să le mai spunem și noi, cei care suntem și venim zi de zi la biserică, pentru că sunt persoane care nu înțeleg, chiar nu înțeleg.

Preoții învață la rândul lor de la specialiștii Gărzii de Mediu și le explică apoi enoriașilor cum se face reciclarea și de ce este atât de importantă.

Ioan Prelipcean - preot: Noi avem o comunitate mică, sunt 100 de familii în sat la noi, dar încercăm și noi pe cât posibil.

Marius Burghelea - preot Arhiepiscopia Iașilor: Dacă ne vom uita în cartea Facerea din Sfânta Scriptură vom regăsi la început faptul ca Dumnezeu a creat cerul și pământul, mediul înconjurător practic, bun prin excelență. Încercăm ca prin intermediul parohiilor noastre din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor să contribuim în mod benefic la păstrarea unui mediu sau a unui ambient cât mai curat.

Deși Uniunea Europeană a impus un nivel de colectare selectivă de 50% pentru anul 2021, nici acum nu ne apropiem de 15%.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri