Sari la conținut

Presa suedeză dezvăluie cine e românca rănită în atacul de vineri

Cerşetoarea româncă Păpuşa Ciuraru, de 83 de ani, este una dintre victimele atacului de la Stockholm, scrie presa suedeză, citată de News.ro. Femeia trăia pe stradă şi cerşea. Vineri, când un camion a intrat în mulţime, ea se află în locul ei obişnuit şi cerea bani.

romanca suedia - expressen

Foto: expressen.se

"Oamenii ţipau în jurul meu, credeam că începe războiul. Am încercat să mă ridic şi să fug, dar o bucată mare de beton mi-a căzut pe picior", a povestit femeia pentru Expressen. 24 de ore mai târziu, ea se afla într-un pat de la spitalul St. Göran's şi tocmai îşi revenea din anestezie în urma operaţiei la care fusese supusă.  În jurul ei sunt rude, printre care şi sora ei, Luncuţa Căldăraru, şi prieteni care plâng, scrie Expressen.

luncuta caldararu - emil arvidson

Foto: expressen.se

"A fost un prost care conducea camionul pe Drottninggatan. A intrat in leii ăia urâţi (niște stâlpi de beton, meniți să blocheze circulația - n.r). Nu m-a nimerit. Uite că trăiesc şi am peste 80 de ani", povesteşte calmă femeia.

Păpuşa îşi aminteşte că după ce a fost lovită la picior, a crezut că totul s-a terminat, însă două persoane au venit înspre ea. Una dintre ele era pe bicicletă. Cele două persoane au luat-o şi au dus-o într-un hotel, unde a primit îngrijiri.

"Am crezut că toţi vor trece peste mine pentru a se salva ei", mărturisește femeia.

papusa2

Foto:expressen.se

 "Viaţa merge înainte. Nu e altă cale. Sunt recunoscătoare pentru tot ajutorul primit. Dacă tot am avut norocul să trăiesc, o să-mi ajut şi mai mult familia", spune Păpuşa, care dă asigurări că de îndată ce se va face bine, se va întoarce în stradă.

Păpuşa Ciuraru a crescut în nord-estul României. În 1942, alături de familia ei a trebuit să fugă de Holocaustul lui Hitler. După ce naziştii au fost înfrânţi, au fost ţinta persecuţiilor militarilor ruşi. Apoi Păpuşa Ciuraru s-a întors pentru câţiva ani în România, dar a plecat din nou prin Europa, scriu jurnaliştii suedezi. Păpuşa a avut 12 copii şi a încercat să supravieţuiască în timpul regimului brutal al dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu. De câţiva ani este în Suedia pentru a-şi ajuta copiii şi nepoţii cerşind.

Ea şi prietenii ei au fost bătuţi, atacaţi cu acid, le-au fost arse taberele, dar au primit şi ajutor, lucru pe care Păpuşa nu uită niciodată să îl menţioneze, mai scriu ziariştii.

papusa1

Foto: news.ro

Acum femeia doarme pe străzi, dar a apărut în opera "God in Disguise" şi este o celebritate printre romii din Stockholm.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, sâmbătă, că un cetăţean român se numără printre persoanele rănite în atacul terorist de la Stockholm, fiind internat în spital, în stare stabilă. Purtătorul de cuvânt al MAE Paul Ciocoiu a declarat la Digi 24 că este vorba despre o femeie, care are o fractură la picior şi care a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Conform lui Ciocoiu, femeia este rezident în Suedia.

Pe aceeași temă