Preşedintele CNCD îi dă replica lui C. T. Popescu: Să citească legea!

Data actualizării: Data publicării:
ctp la scoala

Preşedintele CNCD îi dă replica lui Cristian Tudor Popescu după ce jurnalistul a anunţat că va contesta în instanţă sancţiunea primită după declaraţiile referitoare la coafura premierului Viorica Dăncilă. "Îi recomand să citească legea şi să vadă care e definiţia hărţuirii, dincolo de DEX", a declarat la Digi24 Csaba Asztalos.

"Procedura autosesizării e legală şi în 15 ani de activitate a CNCD am avut nenumărate autosesizări, deci nu e singura. Îi recomand lui Cristian Tudor Popescu să citească legea, ordonanţa 137 pe 2000 şi să vadă care e definiţia hărţuirii, dincolo de DEX. În acest caz am luat în discuţie dacă prin această exprimare s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa imaginii femeii în spaţiul public în politică.

Cristian Tudor Popescu e un formator de opinie, punctul lui de vedere şi părerile lui au alt efect în societate decât al unei persoane care nu are această poziţie. Vorbim de condiţia femeii în politică, de caricaturizarea imaginii femeii în politică. Când ne luăm de aspectul fizic al acesteia sau de viaţa intimă.

Această caracterizare a lui C. T. Popescu - care a fost contribuţia ei la dezbaterea publică pe subiectul zilei care era nominalizarea lui Dăncilă în funcţia de premier? Care a fost elementul de interes public? Putea să discute despre capacitatea, pregătirea unei femei nominalizate pentru o funcţie publică, dar aspectul fizic şi asemănarea realizată de el n-a avut nicio relevanţă.

Eu consider că s-a adus atingere demnităţii umane în acest caz. Şi printr-un singur act se poate atinge acest efect de creare a unei atmosfere ostile degradante la adresa unei persoane. Cristian Tudor Popescu nu e la primul caz în care a fost sancţionat de CNCD. CNCD nu a luat în discuţie subiectul politic al momentului, ci acea caracterizare prin care se bagatelizează, se etichetează sub aspectul fizic şi asemănarea cu un animal a acestei persoane.

Citiţi reacţia lui C. T. Popescu după ce a aflat că CNCD s-a autosesizat. Şi acolo sunt aspecte care nu-s la locul lor într-o exprimare publică. Când face referire că ar fi trebuit să ne sesizeze o organizaţie de protecţie a animalelor pentru că cel mult ar fi putut să aducă atingere imaginii animalului în cauză. Dacă publicul consideră că aceste abordări sunt normale, atunci o să vedem în măsura în care se va ataca în instanţă dacă judecătorul va considera la fel. Argumentele noastre de acum încolo vor fi cuprinse în hotărârea scrisă, motivată. Atunci când discutăm de femei în politică, primul aspect pe care îl facem ne luăm de aspectul fizic, facem asemănări şi nu discutăm de competenţe. De ce nu facem acest lucru în cazul bărbaţilor?", a declarat la Digi24 Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...