Preşedintele le face urări evreilor de Hanuka

Data actualizării: Data publicării:
menora templu ierusalim

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj către membrii comunităţii evreieşti din România cu ocazia sărbătorii Hanuka, prilej cu care le urează prosperitate, pace şi bucurie.

menora templu ierusalim
Foto: jerusalem.com

„Cu prilejul Sărbătorii Hanuka, doresc să adresez membrilor comunităţilor evreieşti din România calde urări de prosperitate, pace şi bucurie. Timp al reînnoirii şi al purificării, Hanuka îndeamnă la contemplaţie şi recunoştinţă, amintind de biruinţa, timp de secole, a unui popor încercat. Fie ca aceste opt zile de sărbătoare în care evreii celebrează victoria luminii spirituale să fie un prilej de comuniune în familie, în jurul Templului sfânt şi în comunitate”, se arată în mesajul lui Klaus Iohannis.

Hanuka este o sărbătoare care durează 8 zile şi este stabilită în fiecare an în alt interval, după calendarul biblic. De obicei, este ţinută în luna decembrie şi de multe ori se suprapune cu sărbătoarea creştină a Naşterii. De Hanuka, evreii cinstesc rededicarea Templului din Ierusalim, în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa. Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfășurat între 165-163 î.e.n.

În timpul Hanuka, cunoscută şi ca Festivalul Luminii, sunt aprinse lumânările aşezate într-un candelabru cu 8 braţe, numit Menora. Anul acesta, prima zi a sărbătorii a început pe 24 decembrie, după apusul soarelui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri