Primăria unei comune din Gorj a cumpărat 200 de instrumente muzicale pentru căminul cultural, deși nu are cine să cânte la ele

Data actualizării: Data publicării:
instrumente muzicale rezemate de un perete
Primăria comunei Arcani din județul Gorj a achiziționat peste 200 de instrumente muzicale pentru căminul cultural Foto: Guliver/GettyImages

Achiziție controversată a unei primării din județul Gorj: a cumpărat aproape 200 de instrumente muzicale pentru căminul cultural, dar rămâne un mister cine va cânta la ele, pentru că localnicii din Arcani nu se pricep la muzică. Primăria a pus la bătaie peste 400.000 de lei pentru cumpărarea instrumentelor, iar o firmă din Brăla a câștigat contractul. Pentru 282.000 de lei, firma va furniza instrumentele pentru căminul cultural din localitatea cu puțin peste 1.000 de locuitori.

Pian, flaut, fluier, țambal, nai, mandolină. În total, aproape 200 de instrumente muzicale vor intra în dotarea căminului cultural din comuna Arcani, aflată la 14 kilometri de municipiul Târgu Jiu. Localnicii sunt însă nedumeriți  pentru că, spun aceștia, nu are cine să cânte la ele și vor sta nefolosite.

- Aveți vreun ansamblu în comună?

- Nu am auzit așa ceva. Se cheltuie bani degeaba așa, se cheltuie bani în loc să ajute bătrânii, persoanele neajutorate, spune un localnic.

- Lipseau instrumentele muzicale?

- Păi, și cu alea ce facem? S-a împuținat lumea aici, copiii au plecat. Nu prea sunt oameni pe aici, spune o femeie.

În comuna Arcani din județul Gorj mai sunt în jur de 70 de elevi.

Contactat de Digi24, primarul comunei Arcani, Aristică-Daniel Coiculescu, a explicat de ce a făcut această achiziție:  „O să extindem secțiile externe ale Școlii Populare de Artă cu instructori pentru pian, țambal, pentru vioară. Nu trebuie să luăm în considerare numai câți copii învață în Școala Arcani. Dacă îmi vine un adult de 40 de ani și vrea să participe? Ce-i spun? Nu mai sunt instrumente!

Potrivit gorjonline.ro, lista instrumentelor muzicale achiziționate de Primărie arată cam așa:

Flaut - 45 bucăți

Fluier - 45 bucăți

Țambal - 9 bucăți

Saxofon - 6 bucăți

Trompetă - 25 bucăți

Trombon - 9 bucăți

Chitară - 5 bucăți

Mandolină - 6 bucăți

Orgă - 2 bucăți

Acordeon - 8 bucăți

Clarinet - 5 bucăți

Nai - 14 bucăți

Cimpoi - 9 bucăți

Pian - 4 bucăți

Vioară electrică - 19 bucăți.

Instrumentele cumpărate de edil le întrec până și pe cele folosite de profesioniștii de la Anasamblul „Doina Gorjului”.

„Am vrut să văd și eu ce e pe lista domnului primar. Inițial am vrut să spun că ar putea fi vorba despre un domn care nu e prea dus la biserică, dar ulterior am aflat că e preot domnul primar”, a declarat Gheorghe Porumbel, reprezentant al ansamblului folcloric „Doina Gorjului”.  

„Poate că ar face bine să le doneze Casei de Cultură Novaci, fiindcă aici și la Baia de Fier sunt formații de fluierași. Nu este o explicație pentru 9 țambale, trompetă...”, spune Gheorghe Porumbel.

Potrivit primarului, locuitorii vor putea avea acces la instrumentele muzicale începând de anul viitor.

Proiectul a fost aprobat de Consiliul local în 2016 și a fost depus la Agenția de Finanțare și Intervenții Rurale, de la care s-a obținut finanțarea. Cu acești bani a fost reabilitat căminul cultural și au rămas bani și pentru dotare. Primarul spune că va fi organizată în localitate și o tabără de muzică instrumentală pe timp de vară. Instrumentele, spune el, nu sunt de nivel profesionist, ci strict pentru instruirea unor începători.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri