Primul județ în care a început testarea în masă a populației. Cine va avea prioritate la testare

Data publicării:
teste medic laborator coronavirus covid 19
Foto: Inquam Photos / George Călin

Județul Alba este primul care începe testarea în masă a populaţiei. Primii testaţi vor fi angajaţii din instituţiile publice din Alba Iulia. Va urma apoi populația. DSP Alba va elabora un model ştiinţific de realizare a eşantioanelor, astfel încât gradul de acoperire a testării să fie cât mai ridicat. Metoda se bazează pe protocoalele Organizației Mondiale a Sănătății și Universităţii Ben-Gurion din Israel.

Alexandru Sinea, directorul DSP Alba, a explicat la Digi24 cum se desfășoară testarea.

Această metodă de testare în masă, metoda pooling, este folosită internațional și se va derula la DSP Arad în paralel cu metoda clasică bazată pe algoritmul Institutului Național de Sănătate Publică”, a spus Sinea.

El a adăugat că această testare se va face cu bani veniți din sponsorizări, în timp ce testatea clasică va fi făcută din fondurile Ministerului Sănătății.

Vom încerca să detectăm răspândirea virusului în timp real și cu costuri mult mai reduse, a adăugat el.

Potrivit DSP Alba, vor putea fi realizate zilnic până la 4.000 de teste.

Algoritmul de testare va fi stabilit de specialiştii epidemiologi ai DSP Alba astfel încât, într-o primă fază, testarea se va adresa angajaţilor din instituţiile publice din municipiu care, prin natura meseriei, sunt mai expuşi riscului iar ulterior se va extinde testarea şi la populaţie.

Există mai multe modalităţi de testare în masă, aceasta urmând a fi realizată pe grupuri de persoane cu legătură epidemiologică. Spre exemplu, va putea fi testat câte un membru din fiecare familie de pe o anumită stradă. Epidemiologii DSP Alba vor elabora un plan de testare propiu-zis, care va fi anunţat public”, au explicat specialiştii DSP Albă într-un comunicat de presă.

Cu prioritate vor fi cei cu risc crescut, urmând să luăm în calcul testarea cetățenilor din diverse arealuri. Ne bazăm și pe niște protocoale pe care le avem cu unele primării din județ în vederea testării comunităților. Multe primării și-au exprimat intenția și dorința de a-și testa și de a-și proteja cetățenii”, a spus Sinea.

El a precizat că testarea se face deja, la o scară mai redusă, urmând ca de săptămâna viitoare să crească progresiv și semnificativ numărul persoanelor testate.

Echipe de asistenți medicali vor merge în instituții sau în zonele vizate pntru a recolta probe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri