„Niciun comandant nu poate ieşi în larg cu o navă cu fisură”. Problema pe care ar fi avut-o pescadorul ajuns la un pas de scufundare

Data actualizării: Data publicării:
pescador

Un pescador românesc a fost la un pas să se scufunde în Marea Neagră, în zona Capul Midia. Oamenii care se aflau la bord au fost salvați de o altă navă. Cel mai probabil, nava a luat apă pe la garniturile de etanşare a axului port elice, a explicat la Digi24 Traian Băsescu. Nu este un eveniment care se întâmplă des, a adăugat el.

"Nava a luat apă, nu cred că la adâncimea apei în zona unded pescuia ar fi lovit ceva care să îi genereze o gaură de apă cum se numeşte. Cred că dacă ia apă, ia pe la garniturile de etanşare a axului port elice.

Nu e un eveniment extrem de rar, nu e des, dar nici extrem de rar, mai ales la cele cu întreţinere discutabilă", a declarat Traian Băsescu, întrebat în legătură cu acest incident în calitate de fost comandant de navă.

Traian Băsescu a subliniat că niciun comandant de navă nu are voie să iasă cu o navă pe mare dacă aceasta are vreo fisură cunoscută.

"Dacă era o fisură în corpul navei şi comandatul a ieşit cu nava în larg, mă tem că intră în zona penală, conform regulilor de navigaţie.

Comandanţii au interdicţie prin toate regulamentele marinei să iasă în larg cu o navă care nu e capabilă să ia marea, ceea ce însemană că trebuie să aibă toate elementele de siguranţă în bună stare de la corp până la echipamentele de navigaţie.

Nu are voie comandantul să iasă din port cu fisură sau cu gaură de apă în larg.

Nu cred că a avut un tip de reparaţie generală, ci probabil a fost o reînnoire a actelor de navigaţie. Premergător inspecţiei de reînnoire a actelor de navigaţie se fac lucrări de întreţinere la motoare, echipamente, se verifică corpul navei, sudurile de pe corpul navei.

Rămân la presupunerea mea că nu există un comandant iresponsabil care să iasă cu nava pe mare dacă are o fisură", a precizat Traian Băsescu.

Pescadorul este pe jumătate scufundat. Din informațiile Digi24, echipajul ar fi știut că exista o fisură la bordul navei.

Pescadorul a fost tractat de nava Apollo, fiind așteptat să sosească în port.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri