Proporția românilor care au încredere în UE a scăzut

Data actualizării: Data publicării:
drapel ue comisia europeana
Foto: GettyImages

La 10 ani de la aderarea în Uniunea Europeană, procentul românilor care au încredere în uniune a scăzut de la 65% la 52%, dar rămâne peste media europeană, potrivit eurobarometrului publicat vineri de reprezentanţa Comisiei Europene din România.

Drapeau européen flottant devant le Berlaymont

La nivelul UE, încrederea în uniune a scăzut mai mult decât în România, cu 21 de puncte procentuale, de la 57% în 2007 la 36% în prezent.

Românii rămân, astfel, printre cei mai optimişti europeni, deşi România este una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Românii păstrează o viziune mai bună asupra viitorului Europei faţă de media europeană  - 75% vs. 69%.

Principalul beneficiu al apartenenţei la UE, perceput de 35% dintre români, a fost libera circulaţie, nivel peste media europeană, de 26%.

Totodată, patru din zece români (41%) consideră că impactul crizei economice asupra locurilor de muncă nu a atins apogeul, însă 60% cred că UE se îndreapta în direcţia corectă pentru a ieşi din criză.

În ultimii zece ani, încrederea românilor în instituţiile naţionale a crescut, o tendinţă inversă decât la nivelul UE.

Astfel, încrederea românilor în Parlamentul naţional a crescut din 2007 până în prezent de la 19% la 22%, dar la nivelul UE a scăzut de la 43% la 32%. În ceea ce priveşte Guvernul, încrederea românilor a crescut de la 19% la 29%, dar a scăzut pe plan european de la 41% la 31%.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri