Săpunul antibacterian a fost interzis în SUA

Data actualizării: Data publicării:
spalare maini dezinfectant

Autorităţile americane au interzis mai multe substanţe folosite în săpunurile antibacteriene şi produsele cosmetice, de teamă că dăunează sănătăţii şi cresc rezistenţa la antibiotice. Potrivit oficialilor, mare parte dintre cele peste 2.000 de produse antibacteriene aflate pe piaţa americană conţin cel puţin una din 19 substanţe interzise. Decizia nu priveşte dezinfectanţii folosiţi în spitale.

Motivul principal pentru care Autoritatea Americană a Medicamentelor, a interzis cele 19 substanţe antibacteriene este că nu fac ceea ce promit, adică nu omoară bacteriile.

„Sunt foarte puţine dovezi, iar în unele cazuri deloc, că adăugarea acestor substanţe previne infecţiile şi răspândirea germenilor mai bine decât apa şi săpunul”, spune Janet Woodcock, reprezentant FDA.

Mai mult, aceste substanţe ar putea fi periculoase. Autoritatea Americană a Medicamentelor atrage atenţia mai ales în privinţa produselor lichide care conţin triclosan sau triclocarban, despre care cercetările arată că pot creşte rezistenţa la antibiotice. Cele două substanţe pot influenţa chiar nivelurile de estrogen şi testosteron.

„Cercetările arată că aceste substanţe pot afecta activitatea endocrină. Cu alte cuvinte, pot să ne dea hormonii peste cap, iar asta poate conduce la probleme tiroidiene”, adaugă Janet Woodcock, reprezentant FDA.

Industria americană a produselor de îngrijire personală insistă că substanţele antibacteriene sunt sigure şi mai eficiente decât săpunurile obişnuite. Totuşi, mulţi producători au început deja să elimine substanţele suspecte.

FDA nu sugerează consumatorilor să arunce săpunurile antibacteriene, ci să nu mai cumpere altele. Regula de aur în ceea ce priveşte spălatul pe mâini este să vă spălaţi timp de 20 de secunde cu apă şi săpun. Cât timp vă ia să fredonaţi de două ori Happy birthday”, spune Tom Costello, corespondent NBC.

Dar substanţele incriminate nu se găsesc doar în săpunuri, ci şi în geluri de duş, paste de dinţi, deodorante şi cosmetice. Producătorii au la dispoziţie un an să elimine ingredientele interzis sau să retragă produsele de pe piaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri