Guvernul a adoptat majorările respinse de profesori. Cărbunaru: Negocierile cu sindicatele din Educație au luat sfârșit

Data actualizării: Data publicării:
protest al profesorilor
Mii de profesorii au protestat joi în Piaţa Victoriei din Bucureşti. FOTO: Fscebook FSLI

În timp ce liderii de sindicate anunță că greva continuă, Guvernul a adoptat OUG cu majorările respinse de profesori. Cadrele didactice au convenit joi dimineață, de comun acord, să ceară 4.000 de lei pentru debutanți, chiar de luna aceasta. Majorarea salariului debutantului la 4.000 de lei a fost solicitarea profesorilor încă de la momentul declanșării grevei din Educație. Pe de altă parte, guvernanții spun că oferta făcută ieri este ultima și îi acuză pe profesori că au cerut o majorare de 25%, solicitare pe care consideră guvernul că a îndeplinit-o prin acordarea sumei de 1.000 de lei brut (ar înseamnă o majorare de 25% doar pentru profesorii debutanți), pentru ca mai apoi să ceară 2.000 de lei brut, iar joi să vină cu noua solicitare, majorarea salariilor din această lună cu 60%. 

Sindicaliștii: Acțiunile de protest continuă de marți încolo

ACTUALIZARE 14:00 „De marți încolo vor continua acțiunile de protest”, anunță Marius Nistor, după ce Guvernul a aprobat OUG privind salariile profesorilor.

„Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea lege. Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei”, a mai adăugat Nistor.

„Oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu.

Până în acest moment oamenii au spus că nu e acceptat ca grila să se aprobe în 3 ani de zile. Oamenii au semnat pentru asumarea unei greve, ei decid dacă cedează sau nu”, a declarat, la rândul său, Simion Hăncescu.

Guvernul a adoptat majorările respinse de profesori

ACTUALIZARE 13:50 Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat că ordonanţa de urgenţă adoptată joi de către Guvern prevede majorarea salariului brut al tutudor cadrelor didactive şi cadrelor didactice auxiliare cu 1.000 de lei şi o creştere cu 400 de lei pentru cadrele nedidactice.

„După ce săptămâna trecută, anexa 8 din legea salarizării, tot la decizia coaliţiei a fost aprobată în Guvernul României şi anume atingerea grilei prevăzută în Legea 153, prin decizia coaliţiei, s-au aprobat două lucruri majore. O dată s-au luat în calcul cerinţele sindicatelor şi s-a mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice şi nedididactice cu 400 lei, dar şi didactice auxiliare tot cu 1.000. După cum bine ştiţi, pe site-urile Ministerului Muncii şi pe site-ul Ministerului Educaţiei aseară s-au postat în transparenţă publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu făcea parte din anexa cu salarizarea şi a fost rezolvat şi acest aspect astăzi în ordonanţa de urgenţă. Aşa cum s-a decis, vom continua discuţiiile pentru noua grilă de salarizare, bineînţeles cu sindicatele din educaţiei, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”, a explicat Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.

La rândul său, ministrul Educaţiei Ligia Deca a precizat că impactul bugetar al măsurilor din această ordonanţă este de circa 2,16 miliarde de lei.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că mesajul public pe care îl transmite Executivul este „negocierile s-au încheiat”.

„Astăzi putem să vă anunțăm că negocierile au luat sfârșit. Din dispoziția premierului, începând de astăzi ministrul Muncii va intensifica discuțiile pe grila din legea salarizării, iar ministra Deca va continua discuțiile pentru contractul colectiv de muncă”, a afirmat Cărbunaru.

Hăncescu(FSLI): Marți e grevă, alte date n-am

ACTUALIZARE 13:20 Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat joi, după ce Guvernul a adoptat ordonanţa care reprezintă ultima ofertă salarială pentru greviştii din educaţie şi înainte de o nouă rundă de consultări la Palatul Victoria, că lucrurile nu s-au schimbat față de ziua precedentă. El a precizat că şi marţi va fi grevă şi că decizia privind încetarea acesteia aparţine sindicaliştilor.

„Lucrurile nu sunt schimbate faţă de ziua de ieri. Mandatul pe care l-am primit este acela de a respinge oferta. Nu ştiu ce a făcut Guvernul, se pare a dat Ordonanţa. Premierul ne-a invitat la noi discuţii, probabil legate de întreaga listă de revendicări”, a declarat Hăncescu, scrie News.ro.

El a fost întrebat dacă simte că a pierdut din mână oamenii pentru că unii ar fi tentaţi să accepte oferta Guvernului. „Complet fals. Oamenii sunt cei care vor decide. Marţi vor veni oamenii la şcoală, vor analiza lucrurile şi ei sunt cei care vor decide, nu noi liderii. Oamenii sunt cei care sunt suverani”, a transmis liderul de sindicat.

Întrebat dacă marţi va fi zi de şcoală, Hăncescu a răspuns: „Marţi este grevă. Alte date eu nu am la această oră. Oamenii au semnat pentru greva generală, oamenii o încetează”.

ACTUALIZARE 12:20 „Educația nu e doar un drept constituțional, ci singura cale prin care copiii noștri pot evolua în viață într-o societate care cu adevărat recunoaște rolul învățării.

Fără școală evoluția nu poate fi posibilă, iar dezvoltarea copiilor nu ar avea predictibilitate.

Sunt convins ca azi, autorități, părinți, dascăli suntem datori ca azi îndeosebi să facem în așa fel încât să le recunoaștem dreptul la educație și să beneficieze de tot ceea ce înseamnă dreptul la școală.

Am convingerea că în urma acestor aproape 2 săptămâni în care ne-am întâlnit cu liderii de sindicat, părinți, copii, am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem rolul esențial al educației.

Cel mai important e să recunoaștem că suntem datori pentru a asigura viitorul copiilor noștri. De aceea exprimăm disponibilitatea pentru dialog, doar așa putem găsi soluții.

Am convocat ședința excepțională azi pentru că e absolut necesar să remediem tot ce s-a întâmplat în acești 30 de ani în care cu adevărat s-au acumulat nedreptăți și inechități în sistemul educațional și ele trebuie îndreptate.

E dreptul tuturor celor din sistemul educațional. Rolul nostru e să căutăm și să adoptăm decizii care să rezolve aceste probleme. Nu ne putem asuma că printr-o singură decizie și activitate aceste probleme vor putea fi rezolvate.

OUG de azi schimbă radical modul de salarizare în educație. Majorările salariale de care vor beneficia toți care-și desfășoară activitatea în educație beneficiază azi de garanția coaliției, ne-am asumat cu toții prioritizarea educației în programul de guvernare.

Întregul personal din educație, 330.000 de oameni care au zilnic grijă de copiii noștri, vor beneficia de o nouă grilă de salarizare, vor fi primii beneficiari.

Este garanția încrederii că discutăm de un proces ireversibil care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ care va fi consolidat prin măsurile la nivelul Ministerul Educației și Guvernul. România nu-și permite să țină dascălii și elevii departe de școală", a declarat premierul.

ACTUALIZARE 11:20 Şedinţa de Guvern este programată la ora 12.00, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

ACTUALZIARE 10.20 Premierul Nicolae Ciucă şi-a programat, joi, noi consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, potrivit agendei oficiale a prim-ministrului.

Acestea ar urma să aibă loc la ora 13,30, respectiv ora 19,00, precizează sursa amintită.

Miercuri seară, Nicolae Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate măsurile privind măririle de salarii din sistemul de învăţământ pe care Guvernul le va aproba joi. Potrivit unui comunicat al Executivului, în acelaşi context, prim-ministrul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au făcut un apel la responsabilitate către toţi angajaţii din sistemul educaţional pentru a înceta greva.

Știrea inițială:

Profesorii au anunțat joi dimineață condiția pentru a renunța la grevă și spun că altfel nu cedează

Oferta pusă pe masă, cea care majora salariile cu 1.000 de lei, a fost refuzată de profesori.

Ei au stabilit oferta minimă pe care ar urma să o accepte ca să renunțe la greva generală.

Cererea lor se referă la aplicarea legii salarizării din această lună, astfel ca salariul unui profesor debutant să crească la 4.000 de lei de luna aceasta. În prezent, acest salariu este de 2.500 – 2.600 de lei. Creșterea ar fi una de aproximativ 60%, iar proporțional cu majorarea salariilor debutanților să fie majorate și celelalte salarii ale cadrelor didactice.

Profesorii transmit că nu vor accepta altă ofertă.

Executivul le-a propus cadrelor didactice și personalului nedidactic o creștere salarială de 1000 de lei brut, respectiv 400 de lei brut, urmată de o majorare a salariilor etapizată în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării. 

Reprezentanțiilor sindicatelor din Educație au transmis miercuri seară că profesorii care sunt în grevă au decis să continue acțiunea de protest, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, care nu au acceptat oferta salarială a Guvernului. 

„Mesajul colegilor care sunt în grevă este clar: Greva continuă! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație «Spiru Haret», în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu acepte oferta Guvernului. Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care la rândul lor au consultat membrii de sindicat. Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acțiunii de protest”, arată comunicatul semnat de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și de Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri