Proiect. Autorii accidentelor mortale produse sub influența alcoolului vor merge la închisoare. Pedeapsa nu va mai putea fi suspendată

Data publicării:
Accident DN13, Rupea. ISU BV 2

Suspendarea pedepsei pentru ucidere din culpă este interzisă dacă infracţiunea a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului, a altor substanţe psihoactive ori fără permis de conducere, prevede o propunere legislativă de completare a Codului penal iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Potrivit unui comunicat al Senatului, Cazanciuc a înregistrat, joi, această propunere legislativă, de Ziua europeană fără decedaţi în accidente rutiere, relatează Agerpres.

Potrivit unui raport din 2017 al Comisiei Europene, România este pe primul loc în Uniunea Europeana în ceea ce priveşte pierderea de vieţi omeneşti, contrar tendinţei din spaţiul comunitar în ceea ce priveşte numărul de decese raportat la un milion de locuitori. Deşi numărul victimelor decedate în accidente rutiere a scăzut constant în Uniunea Europeană, ajungând la 49 raportate la un milion de locuitori, în România, tendinţa este contrară, de 80 de decese la un milion de locuitori - în creştere constantă în ultimii 10 ani, se arată în comunicat.

În prezent, legea permite posibilitatea suspendării executării pedepsei, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei în cazul unui concurs de infracţiuni între uciderea din culpă, în condiţiile art. 192 alin. (2) şi cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere - art. 335 alin. (1) - (3), ori conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, reglementata la art. 336 alin. (1) - (3), explică sursa citată.

Sunt convins ca vom contribui la conştientizarea tuturor categoriilor de participanţi la traficul rutier cu privire la riscurile şi consecinţele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie. Este o măsură care ne va proteja pe noi toţi, dar mai ales pe cei care ar putea să îi împiedice pe cei care ar intenţiona să se urce la volan băuţi, drogaţi sau fără permis, a spus Robert Cazanciuc, citat în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri