Proiect controversat adoptat de Senat. Este interzisă referirea la identitatea de gen în școli și universități

Data actualizării: Data publicării:
Plenul Senatului României
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Senatorii au adoptat astăzi un proiect care modifică Legea Educației, astfel încât referirile la identitatea de gen vor fi interzise în școlile și universitățile din România. Senatorul USR Vlad Alexandrescu scrie că, prin această modificare, vor fi interzise cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.

La proiectul de lege a fost introdus un amenament care spune că sunt interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. Amendamentul a fost introdus de senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău și licențiat în Psihologie Specială în SUA, la Loyola University, potrivit edupedu.ro.

Într-o perioadă în care în România violatorii își incendiază victimele după ce le-au violat, când violența în familie ajunge la cote paroxistice, când exploatarea sexuală și traficul de copii în vederea exploatării sexuale a intrat în atenția tuturor forurilor internaționale, Senatul, cameră decizională a Parlamentului, a adoptat azi, cu votul PSD și PMP, cu abținerea PNL și împotriva votului USR, o lege inițiată de doi parlamentari PMP, introdusă pe ordinea de zi cu jumătate de oră înainte de a începe ședința pelnului, care interzice în școli, în Universități și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, orice referire la identitatea de gen”, a scris Alexandrescu pe Facebook.

Ce va aduce nou această lege? Va fi interzisă în toate școlile și spațiile destinate educației orice referire la conceptul de gen înțeles altfel decât ca sexul natural. Fetele vor fi îndemnate să se joace cu păpușile, să tricoteze și să accepte insistențele băieților. Băieții se vor juca doar cu mașinuțe, fotbal în curtea școlii și vor face avansuri fetelor. La limită, e în natura „sexului slab” să se lase dominat de „sexul tare”, iar violul nu va fi văzut decât ca o exagerare a dispozițiilor „naturale”.

Vor fi interzise, împotriva autonomiei universitare, cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse. Domeniile universitare care oferă studii de gen, masterate specializate vor fi desființate. Persoanele pregătite pentru a ocupa poziții de expert în egalitatea de șanse vor deveni suspecte și va trebui să se recalifice”, a mai scris senatorul.

Legea a fost criticată și de asociația MozaiQ, potrivit căreia „o astfel de lege contravine principiilor nediscriminării și asigurării accesului egal la educație pentru toți tinerii din România”.

Tinerilor LGBT din România, care există peste tot, în toate comunitățile, li se spune astăzi că identitățile lor nu contează, nu sunt valide, iar profesorilor li se transmite mesajul că pot oricând să sancționeze identitățile LGBT. Școala românească ar trebui să educe, nu să suprime cunoașterea” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

Organizația cere președintelui Klaus Iohannis să retrimită legea la Parlament.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri