Proiect. Tichete pentru sport și spectacole, oferite angajaților

Data publicării:
teatru

Tichete pentru cultură sau pentru sport. Sunt două facilităţi pe care angajatorii le-ar putea oferi, pe viitor, propriilor salariaţi. Cel puţin asta prevede un proiect de lege ajuns la Senat pentru dezbatere. Cu aceste bonuri angajaţii ar putea să-şi plătească abonamente la cluburi sportive sau centre de fitness, bilete la concerte şi spectacole sau vor putea să-şi cumpere cărţi şi filme. Veştile bune se opresc, însă, aici. Proiectul prevede ca salariatul să fie pus să aleagă: fie primeşte astfel de tichete fie rămâne cu cele de masă sau cele cadou.

Din ce în ce mai mulţi români ar putea ajunge să îl cunoască pe "Hamlet", al lui William Shakespeare, dacă proiectul celor de la UDMR va fi votat de Parlament.

Propunerea legislativă prevede că angajaţii să poată primi lunar, de la firmă, tichete culturale de până la 150 de lei. Iar dacă acestea se dau doar ocazional, valoarea creşte la maximum 300 de lei.

Este foarte important pentru orice om şi orice investitor ca să încerce să ridice nivelul cultural, posibilităţile culturale ale propriilor angajaţi, pe de-o parte, pe de altă parte să aibă grijă de sănătatea angajaţiilor proprii încercând să ofere tichete valoric pentru a avea un corp sănătos,” spune Szabó Ödön, deputat UDMR, iniţiator.

Şi ca să respecte întocmai celebra zicală latină, după minte, angajaţii ar putea opta şi pentru un corp sănătos: ei ar putea alege tichetele pentru sport.

Valoarea lunară a acestora ar putea fi de maximum 300 de lei. Cu asemenea bonuri salariaţii ar putea să-şi cumpere echimamente sportive sau să-şi plătească abonamente la centrele de fitness. Atât oamenii de cultură cât şi cei din sport susţin ideea, însă sunt sceptici că românii vor renunţa la celelalte tipuri de tichete, aşa cum prevede proiectul.

„Ar fi extraordinar dacă s-ar da asemenea tichete. Mă întreb însă câţi doritori ar fi să prefere tichetele culturale în locul unei vacanţe sau în locul unor tichete de masă, chiar şi în locul unor tichete de sport. Mai ales că în teatre există deja abonamente, există deja bilete promoţionale,” precizează Marinela Ţepuş, director Teatrul "Nottara"

„În calitate de lider de săli de fitness din România şi ca promotor al unei vieţi active, apreciez ideea de a promova un stil de viaţă sănătos şi de a aduce mai des oameni mai mulţi ca să facă cât mai multă activitate. Apreciez faptul că tot mai multe companii promovează un stil de viaţă activ, activitatea sănătoasă şi sportul pentru angajaţi. Este o idee bună pentru a fi siguri că ei sunt mai activi,” spune Kent Orrgren, director lanţ de săli fitness.

Proiectul de lege prevede şi unele schimbări de valoare pentru bonurile de masă, dar şi tichete de creşă sau tichete cadou.

Tichetele de masă ar putea avea o valoare maximă de 15 lei şi nu 15,09, cât au în prezent, iar cele pentru cadou ar putea ajunge la 300 de lei. Pentru fiecare copil înscris la creşă, un salariat ar putea primi tichete în valoare de 450 de lei.

Cei care le vor da angajaţilor astfel de bonuri ar urma să aibă facilităţi fiscale. Mulţi sunt, însă, sceptici că sistemul va funcţiona.

„Nimeni nu ar accepta să primească astfel de tichete, decât ca şi bonificaţii. Nu credar accepta cineva să-i se dea mai puţini bani şi în plus să-i se dea aceste bilete,” spune un angajat.

Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Parlament, promulgată de preşedinte, iar mai apoi publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri