Sari la conținut

Șase bombe din al II-lea Război Mondial, descoperite în Vrancea

Șase bombe de aviație au fost găsite în apropierea Drumului European 85, la ieşirea din Focşani, spre Goleşti. Politiştii au izolat zona și luau chiar în calcul evacuarea și devierea traficului rutier. În cele din urmă, bombele au fost transportate la un loc sigur, urmând a fi distruse.

ACTUALIZARE.  Cele şase bombe de aviaţie descoperite, joi, la ieşire din Focşani spre Goleşti, la circa 400 de metri de DN 2, vor fi duse pe un teren din localitatea Milcovul, urmând ca operaţiune de distrugere a lor să înceapă vineri dimineaţă, în jurul orei 9.00, informează News.ro.

Potrivit unui comunicat transmis, joi seară, de ISU Vrancea, echipa pirotehnică a intervenit pentru ridicarea şi transportarea, în condiţii de siguranţă, a celor şase bombe de aviaţie descoperite în apropierea DN 2,  în vederea distrugerii într-un loc care să elimine orice pericol pentru cetăţeni. În acest scop, s-a identificat un teren pe raza comunei Milcovul. 

Pompierii susţin că la momentul descoperirii bombelor acestea nu aveau montat dispozitivul de iniţiere a exploziei (focosul), iar încărcătura explozivă a bombelor este TNT, popular cunoscut sub denumirea de trotil. Acesta este un exploziv stabil, care nu explodează decât prin amorsarea cu un exploziv mai puternic.

Pompierii au explicat faptul că măsurile de protecţie a zonei sunt asigurate de două echipaje de Poliţie şi un echipaj de jandarmi.

Şase bombe de aviaţie din al Doilea Război Mondial, în greutate de aproximativ 500 de kilograme fiecare, au fost descoperite joi după-amiază la iesirea din Focşani spre Goleşti, în apropierea Drumului Naţional 2 (E 85), şosea intens circulată. Din informaţiile furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, Cristina Pârvu, primul proiectil a fost descoperit de un localnic, în timpul unor lucrări agricole.

La faţa locului au fost mobilizate mai multe echipaje de pompieri şi poliţişti. Proiectilul a fost găsit la o distanţă de aproximativ 400 de metri de şosea. Ulterior, alte cinci bombe de aviaţie au mai fost descoperite acolo.

ACTUALIZARE. Nu mai este cazul devierii circulației, bombele au fost încărcate și transportate într-un loc sigur.

ACTUALIZARE. Autorităţile au găsit în total 6 bombe de aviaţie la o distanţă de aproximativ 400 de metri de drumul european 85. Pirotehniştii iau în calcul evacuarea zonei şi devierea traficului rutier de pe drumul european 85.

Bombele urmează să fie transportate pe un teren din comuna Milcovul unde vor fi detonate.


Un proiectil de aviaţie uriaş a fost găsit în apropierea Drumului European 85, la ieşirea din Focşani, spre Goleşti. Politiştii au izolat zona, pentru că bomba care cântăreşte 500 de kg are o rază de acţiune de 1.500 de metri. Proiectilul a fost descoperit de un bărbat care lucra pe câmp.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vrancea, Cristina Pârvu, proiectilul a fost descoperit de un localnic în timpul unor lucrări agricole. "La fața locului s-a deplasat un echipaj pirotehnic din cadrul departamentului de pompieri Saligny care lucrează pentru transportarea acesteia în condiții de siguranță într-o zonă care permite distrugerea acesteia în condiții de siguranță, " a precizat purtătorul de cuvânt. 

Proiectilul - care a fost găsit la o distanţă de aproximativ 400 de metri de şosea - va fi dus într-un poligon pentru a fi detonat.