Proiectul de reformă judiciară din Israel determină startup-urile din ţară să se relocheze

Data publicării:
Proteste Israel
Proiectul de reformă judiciară din Israel determină startupurile din ţară să se relocheze. Foto: Profimedia Images

Planul guvernului israelian de a revizui sistemul judiciar dăunează încrederii investitorilor şi împinge firmele de înaltă tehnologie să se mute în străinătate, a declarat luni agenţia susţinută de stat care sprijină companiile de înaltă tehnologie, transmite Reuters. 

Un sondaj realizat de Autoritatea pentru Inovare din Israel a constatat că 80% dintre startupurile înfiinţate până acum în acest an au fost deschise în afara Israelului şi că firmele intenţionează, de asemenea, să îşi înregistreze viitoarea proprietate intelectuală în străinătate, ceea ce ar duce la o lovitură gravă pentru încasările fiscale ale Israelului. 

Sectorul high-tech din Israel angajează 10% din forţa de muncă a ţării, reprezentând aproximativ 15% din producţia economică, mai mult de jumătate din exporturi şi un sfert din veniturile fiscale, relatează News.ro.

Propunerile coaliţiei de extremă dreapta a prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a acorda guvernului mai mult cuvânt de spus în alegerea judecătorilor, limitând în acelaşi timp puterea Curţii Supreme de a anula legislaţia, au îngrijorat investitorii actuali şi potenţiali. 

Oponenţii spun că propunerile ar elimina controalele şi echilibrele vitale, ar ameninţa drepturile minorităţilor şi ar submina fundamentele democratice ale Israelului. 

Aprobarea finală a pachetului de reformă judiciară puternic disputat al guvernului a fost amânată după proteste de amploare, pentru a încerca să găsească un compromis între susţinători şi oponenţi. 

”Chiar dacă criza juridico-judiciară va fi rezolvată, va fi nevoie de timp pentru a ajunge la o soluţie şi, chiar şi după aceasta, va fi nevoie de timp pentru a construi încă o dată încrederea investitorilor”, a declarat Dror Bin, directorul executiv al Autorităţii pentru Inovare, adăugând că proiectul de refurmă în justiţie exacerbează prejudiciul într-o economie mai slabă. 

Benny Gantz, şeful celui mai mare partid de opoziţie, a declarat că partidele israeliene nu au făcut niciun progres către un compromis, după o lună de întâlniri. 

"Ne-am propus o serie de principii, în primul rând că nu va exista nicio politizare a sistemului judiciar. Nu s-a schimbat şi nici nu se va schimba", a spus el, în timp ce parlamentul Knesset a revenit din vacanţa de primăvară. 

Într-un raport transmis ministrului Inovaţiei, Ştiinţei şi Tehnologiei, Ofir Akunis, Autoritatea pentru Inovare a menţionat un decalaj semnificativ între acţiunile tehnologice tranzacţionate în Tel Aviv şi pe Nasdaq. 

În timp ce Nasdaq a crescut cu 17% în acest an, indicele tehnologic al Israelului a scăzut cu 4%. În cazul în care decalajul se măreşte şi mai mult, ”multor companii israeliene de înaltă tehnologie le va fi foarte greu să atragă investiţii şi vor fi forţate să se închidă sau să se mute în alte ţări”, avertizează raportul. 

Acesta a adăugat că fondurile atrase de sectorul de înaltă tehnologie în primul trimestru au fost de doar 1,7 miliarde de dolari, cea mai mică cifră trimestrială din 2019. 

Autoritatea a recomandat o serie de paşi, cum ar fi relaxarea reglementărilor, stimulente pentru a încuraja investiţiile şi stimulente pentru ca startupurile să înregistreze proprietatea intelectuală în Israel. 

”Aceste constatări... impun guvernului să ia măsuri rapide pentru a inversa tendinţele îngrijorătoare pe care le evidenţiază”, a spus Akunis, un consilier de mult timp al lui Netanyahu.

Citește și: Israelienii au protestat pentru al 17-lea weekend consecutiv, nemulțumiți de reforma justiției a lui Netanyahu

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri