Salvamarii propun ca, de anul viitor, plajele să fie închise atunci când marea este foarte agitată. Steagul roşu va însemna că turiştii sunt anunţaţi că niciun salvator nu este la post şi că intră în apă pe propria răspundere. De la începutul verii şi până acum, 18 oameni s-au înecat pe litoralul românesc.
Pe întreg litoralul, oamenii se aventurează în larg fără să ţină cont de steagurile arborate.
Sorin Mirea, salvamar: Chiar nu avem nicio autoritate să facem mai mult de atât, decât să îi avertizăm şI ulterior când sunt în pericol de înec să acţionăm.
Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Mamaia şi Constanţa: Avem persoane care ne răspund: „Da, mulţumesc, o fac pe propria răspundere. Eu am venit să ma distrez”.
O distracţie fatală pentru 18 oameni, de la începutul acestui sezon şi până acum. Iar anul trecut, marea a luat 40 de vieţi.
Alin este de 6 ani salvamar. A ajutat mii de oameni. Una dintre misiunile pe care nu o să le uite niciodată a fost salvarea la limită a cinci băieţi.
Alin Lupu, salvamar: Am observat cinci băieţi cu o barca pneumatică spartă, încercau să se ţină de ea, au fost traşi de curenţi în larg, ei nu au ascultat de sfaturile mele.
În încercarea de a-i face pe turişti conştienţi de pericol, salvamarii au propus autorităţilor închiderea plajelor atunci când marea este învolburată. Mai exact, steagul roşu ridicat, niciun salvamar la post, iar o pancartă să îi atenţioneze pe turişti de acest lucru. Aşa cum se întâmplă în alte ţări.
Gabriel Bălan, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România:
Se afişează semne, care avertizează că zona este periculoasă, sunt curenţi, cei care intră în apă o fac pe propria răspundere. Având în vedere că operaţiunile de salvare în astfel de condiţii sunt foarte periculoase, v-am spus şi o repet, nici salvamarul nu este nu este un zeu.
Propunerea a ajuns pe masa Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, care o va analiza la sfârşitul sezonului. După 1 octombrie specialiştii vor da şi un răspuns.