Cum arată oferta Guvernului pentru încetarea crizei din Educație. Sindicatele spun că greva va continua și cer 25% în plus la salariu

Data actualizării: Data publicării:
budai si ciuca_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ministrul Muncii, Marius Budăi și premierul Nicolae Ciucă. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a prezentat din nou oferta Guvernului pentru profesori. „Este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei”, spune acesta. Cărbunaru susține că Guvernul a pregătit actele normative pentru ca profesorii să primească 2.500 de lei până la finalul anului. Declaraţiile au loc în condiţiile în care sindicaliştii din educaţie afirmă că nici până la această oră nu au primit invitaţii pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Executivului și cer în continuarea majorarea salariilor cu 25% până la noua lege a salarizării. De asemenea, luni ar urma să înceapă înscrierile pentru examenul de Bacalaureat.

Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Astăzi voi anunţa faptul că Guvernul României a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din educaţie. Iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care răspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor măsuri şi Ministerul Educaţiei, le vor posta în procesul de transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului şi în cel mai scurt timp să fie şi aprobată”, a spus Cărbunaru.

El a afirmat că vor beneficia de aceste majorări de venit peste 270.000 de persoane.

„Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene 410 milioane de lei, bani europeni prin Programul Educaţiei şi Ocupare, respectiv 313 milioane de lei din bugetul naţional. În total 723 de milioane de lei care se vor adăuga la cele 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sunt 1,23 de miliarde de lei pe care Guvernul le alocă în acest zile pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educaţional. Sunt 273.532 de beneficiari”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cărbunaru spune că toţi angajaţii din Educaţie vor primi majorări de venituri

Potrivit acestuia, toţi angajaţii din Educaţie vor primi majorări de venituri, însă în „mod diferenţiat”.

„Practic, toţi angajaţii din sistemul de învăţământ, care vor primi în mod diferenţiat - mă voi referi aici la ceea ce se va aloca personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv personalului nedidactic - următoarele sume: cei 2.500 de lei, care reprezintă măsuri de susţinere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare; pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi alte sume, în total, 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, care vor primi aceşti aceşti bani în iunie şi în septembrie, în timp ce personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 de lei în luna iunie şi, practic, în săptămânile care urmează şi 1.500 de lei în luna octombrie, aşa cum am anunţat”, a susţinut Cărbunaru.

El a susţinut că acest nou pas este dovada faptului că Guvernul tratează cu mare seriozitate nevoile reale şi aşteptările oamenilor care lucrează în sistemul educaţional şi ţine cont de o serie întreagă de realităţi.

De asemenea, Cărbunaru, a anunţat că, începând de luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, începe în mod accelerat dialogul cu reprezentanţii sindicatelor, mai întâi cu cei din Educaţie, apoi cu sistemul sanitar, transporturi, cu privire la noile grile ale viitoarei legi a salarizării din sistemul bugetar.

„Din dispoziţia domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, începând de mâine, ministrul Muncii, Marius Budăi, începe deja dialogul cu reprezentanţii sindicatelor. Desigur, începând cu cei din Educaţie, dar nu numai, pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării. Am anunţat deja zilele trecute accelerarea calendarului, devansare sa pentru data de 15 iulie. Era fixat ca termen în PNRR pentru sfârşitul acestui an, în decembrie, dar iată că 15 iulie este termenul asumat la nivelul Guvernului pentru a avea noile grile ale salarizării personalului din sistemul bugetar. Pentru a câştiga timp, deoarece 15 iulie este termenul până la care experţii Băncii Mondiale sunt aşteptaţi să-şi prezinte opinia, analizele şi viziunea privind cum ar trebui să arate noile grile ale salarizării din sistemul public, în paralel, pentru a reuşi să comprimăm cât mai mult etapele necesare pentru a ajunge la o variantă finală şi corectă a sistemului de salarizare publică din România, ministrul Muncii va începe de mâine consultările, discuţiile, dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din toate domeniile, începând cu Educaţia”, a spus Cărbunaru duminică, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Muncii va avea discuții cu toți reprezentanții sindicatelor

Acesta a precizat că, până la şedinţa de Guvern de miercuri, acest dialog trebuie finalizat.

„Ce aş vrea să vă mai spun este că, până miercuri, când va avea loc şedinţa de Guvern, premierul a cerut ministrului Muncii ca acest dialog să se realizeze accelerat cu toţi reprezentanţii sindicatelor, începând cu Educaţia, aşa cum ne-am angajat. Educaţia este pentru acest Guvern o prioritate şi se va păstra ca prioritate la nivel naţional şi în viziunea pe care viitorul program de guvernare, care va deveni lege prin votul în Parlament, o să-l consfinţească. Aceasta din perspectiva garanţiilor necesare pentru sistemul educaţional, în contextul în care întregul dialog care s-a purtat până acum a avut în vedere nevoia de a oferi aceste garanţii, că salariile profesorilor, salariile celor din sistemul educaţional se vor regăsi la un nivel superior. Mâine începe dialogul Guvernului prin intermediul ministrului Muncii cu toate categoriile sindicale, începând cu Educaţia, va continua cu cei din sistemul sanitar, cu cei din transporturi, cu toţii, astfel încât miercuri, la şedinţa de Guvern să poată avea loc o discuţie, o analiză în interiorul Executivului privind formula optimă privind salarizarea în sistemul bugetar”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că Guvernul ţine cont de revendicările sindicaliştilor şi se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat.

„Guvernul se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat, deoarece cu toţii - guvernanţi, sindicate, oameni din sistemul didactic în general, părinţi şi elevi - cu toţii ne dorim ca sistemul educaţional să fie repornit, copiii să-şi încheie anul şcolar şi mai sunt doar câteva zile în acest sens, iar aceia dintre ei care trebuie să meargă să-şi dea evaluările sau să susţină examenele, să se pregătească, în cazul celor de-a XII-a, de admitere la facultate, să poată să facă acest lucru. Contăm şi pe buna credinţă şi pe capacitatea de a înţelege importanţa acestui moment pentru toţi cei care funcţionează în sistemul educaţional. Disponibilitatea Guvernului nu doar la dialog, ci şi de a veni cu măsuri concrete, este reală”, a spus purtătorul de cuvânt, răspunzând la întrebarea dacă Guvernul României se aşteaptă ca, prin adoptarea măsurilor de majorări de venituri pentru personalul din educaţie, greva să înceteze.

Purtătorul de cuvânt susține că „principalul scop al dialogului dintre Guvern şi sindicate este derularea procesului educaţional”

Potrivit acestuia, principalul scop al dialogului dintre Guvern şi sindicate este derularea procesului educaţional.

Cărbunaru a spus că măsurile propuse de Guvern se regăsesc în majoritatea statelor europene.

„De aceea de aproape două săptămâni discutăm sau ne întâlnim aproape zilnic pentru a ajunge la o înţelegere, principalul scop al acestui dialog fiind derularea procesului educaţional, deoarece copiii noştri, la ora la care vorbim, nu sunt la şcoală în bună parte şi este şi cazul profesorilor lor. Într-un context extrem de delicat în care părinţii sunt îngrijoraţi, copiii sunt derutaţi, dialogul dintre Guvern şi sindicate trebuie derulat într-un asemenea mod încât să ducă la deblocare. Măsurile pe care Guvernul le introduce acum şi care se regăsesc deja în majoritatea statelor europene, indiferent de formula aleasă ca denumire, sunt diverse pachete de majorări salariale sau de majorări de venituri care să compenseze problemele acumulate în sistemele de educaţie din mai multe state europene. Şi România este unul dintre ele”, a explicat Dan Cărbunaru.

În urma declarațiilor, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat că vor continua greva generală, ca răspuns la oferta guvernanților pentru profesori, și spun că Guvernul „este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri