"Putem specula că s-a folosit tipul CS. Gazele lacrimogene precum CS sau DM sunt clasificate drept arme chimice și este interzisă utilizarea lor în război"

Data actualizării: Data publicării:
proteste gaze inquam octav ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

"Trebuie spus că, deși am crede că Piața Victoriei e un spațiu deschis și gazele s-ar putea disipa rapid, nu este așa. Prezența clădirilor înalte ce împrejmuiesc Piața asigură un perimetru în care gazul se concentrează. Deci, cetățenii – atât adulți, cât mai ales copii, bătrâni și femei gravide – au fost expuși la concentrații mari de gaze lacrimogene. Temperatura ridicată a potențat, de asemenea, efectele gazelor", explică Raul Pătrașcu, absolvent al Universității Yale cu diplomă de licență în chimie și al Universitatății de Vest din Timișoara, cu diplomă de master în fizică. 

proteste gaze inquam octav ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Autorităţile nu au dat până acum nicio explicaţie oficială cu privire la tipul de gaz folosit împotriva demonstranţilor din Piaţa Victoriei, în după-amiaza şi seara zilei de 10 august. Pe acest fond, dar şi ca urmare a faptului că numeroase persoane au acuzat probleme de sănătate după ce au inhalat ore întregi amestecul necunoscut de substanţe,  întrebările se înmulţesc. 

Mai jos, principalele idei ale lui Raul Pătraşcu, cu privire la gazele lacrimogene care ar fi putut fi utilizate la protestul de vineri. Articolul a fost publicat pe platforma romaniaimpreuna.ro

*"Jandarmeria Română a folosit vineri, 10 august, la protestul anunțat al Disaporei față de coaliția de guvernare, gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea pașnică. Gazele nu au fost folosite doar o dată, ci în rafale, începând de la ora 17.30. Prin urmare, cetățenii prezenți în Piața Victoriei au fost expuși de mai multe ori, pe termen lung, la o doză mare de gaze".

*"Trebuie spus că, deși am crede că Piața Victoriei e un spațiu deschis și gazele s-ar putea disipa rapid, nu este așa. Prezența clădirilor înalte ce împrejmuiesc Piața asigură un perimetru în care gazul se concentrează. Deci, cetățenii – atât adulți, cât mai ales copii, bătrâni și femei gravide – au fost expuși la concentrații mari de gaze lacrimogene. Temperatura ridicată a potențat, de asemenea, efectele gazelor".

*"Există mai multe tipuri de chimicale care pot fi utilizate pentru a obține amestecul necesar, însă de departe cele mai populare și „eficiente“ (a se citi – puternice) sunt cele pe bază de clor și/sau arsenic, două elemente extrem de toxice pentru organismul uman, și anume gazul CS (o-Clorobenziliden malononitril) sau gazul DM (10-Cloro-5,10-dihidrofenarsazinina). „Jandarmeria nu a precizat ce tip de gaz a fost folosit, însă având în vedere efectul imediat, putem specula că s-a folosit tipul CS. Gazele lacrimogene precum CS sau DM sunt clasificate drept arme chimice și este interzisă utilizarea lor în război, conform convenției de la Geneva, art. I (5) din 1993. Iată că, acum, ele sunt utilizate împotriva cetățenilor civili".

*"Efectele pe termen scurt includ iritația și arsura puternică a pielii, a ochilor și a căilor respiratorii (nas, gât, trahee, bronhii, plămâni), descărcare masivă de mucus din nas, dezorientare, amețeală, respirație dificilă sau chiar pierderea cunoștinței. Așa cum s-a văzut vineri, în concentrație mare gazele pot induce tuse puternică, vărsături sau arsuri ale pielii. În unele cazuri poate provoca cicatrici de arsură permanente ale feței sau chiar moartea, în cazul celor care suferă de tulburări psihice. Însă concentrații mari de gaz pot provoca moartea chiar și cetățenilor sănătoși, așa cum a fost atestat de incidentul din Cairo (18 Aug. 2013), în urma căruia 37 de oameni au decedat. Rapoarte similare de studii din SUA atestă același lucru. Aceste efecte sunt și mai pronunțate la copii, din cauza debitului respirator mai ridicat în comparație cu cea a adulților, permițând accesul unei concentrații mai mari de gaz în tractul respirator. La fel se întâmplă și în cazul bătrânilor, a căror capacitate de regenerare celulară este mult scăzută și, deci, expunerea poate duce la complicații precum pneumonie sau chiar cancer".

*"Expunerea la gaze lacrimogene precum CS – în cazul în care în timpul protestului de vineri s-au folosit astfel de substanțe – este, așadar, extrem de toxică și asta nu doar pe termen scurt. Pe termen lung, studiile arată că expunerea anterioară duce la pierderi de sarcină, complicații pulmonare precum pneumonie sau emfizem, afectare hepatică sau cardiacă. Utilizarea acestor gaze de către Jandarmeria Română, în rafale, deci în concentrație mare, este cu atât mai condamnabilă, iar ancheta procurorilor trebuie să ia în calcul efectele toxice asupra cetățenilor expuși – adulți, copii și bătrâni".

**Raul Pătraşcu face parte din echipa Institutului OncoGen din Timişoara, iar în civic activează în Platforma RO100. A fost consilier pe probeleme de sănătate în Guvernul Cioloş.

***Digi24.ro a solicitat Jandarmeriei să pună la dispoziţie informaţii complete cu privire la tipul şi cantitatea de muniţie/gaz folosite la intervenţia din după-amiaza şi seara zilei de 10 august, în Piaţa Victoriei şi pe străzile adiacente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri