Qreator by IQOS vă invită să urmăriți live „Concert pentru libertate”, susținut astăzi de Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea

Data actualizării: Data publicării:
New Project (7) Articol susținut de Qreator by IQOS

Finalul de an aduce, în general, liniște, bucurie, evaluarea anului care se încheie și rezoluții pentru cel care urmează. La finalul acestui an, marcat de schimbare continuă și neprevăzut, nevoia de stabilitate, confort și certitudine este cu atât mai mare.

Dacă pentru fiecare dintre noi, anul 2020 înseamnă în continuare distanțare socială și sărbători petrecute departe de familie, „Concert pentru libertate” este un prilej de bucurie muzicală desăvârșită, cu o încărcătură emoțională puternică, dată mai ales de contextul în care acest concert este susținut. Finalul acestui an atât de tumultuos nu face decât să creeze, în fiecare dintre noi, o dorință puternică pentru artă, muzică, pentru lucruri care ne bucură.

Astăzi, 22 decembrie, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook Qreator, publicul român va avea șansa de a-l urmări live, într-un cadru festiv, pe violonistul Alexandru Tomescu. Alături de el, pe aceeași scenă, va fi prezentă pianista Sînziana Mircea, care îl va acompania pe toată durata concertului și împreună cu care va interpreta, în premieră, o adaptare pentru vioară și pian a Simfoniei a IX-a de Ludwig Van Beethoven, cunoscută publicului ca Oda Bucuriei.

Considerată cea mai cunoscută și apreciată lucrare a lui Ludwig Van Beethoven, compusă când acesta își pierduse deja auzul, Simfonia a IX-a a fost scrisă pentru orchestră, cor și soliști, însă, în seara aceasta, cei care vor urmări live concertul, vor asista la o premieră, pentru că cei doi vor interpreta o adaptare pentru vioară și pian. Simfonia a IX-a reprezintă, de asemenea, lucrarea din care este extras Imnul Europei, aceasta fiind creată pentru a transpune în muzică versurile poeziei „Odă bucuriei”, scrisă de Friedrich von Schiller în 1785.

Contextul global pe care societatea îl traversează face ca emoția acestui concert să fie și mai puternică, fiind totodată, cel mai frumos cadou pe care cei doi artiști îl puteau oferi celor de acasă în prag de sărbători. Violonistul Alexandru Tomescu revine astfel la Qreator by IQOS, la câteva luni după susținerea, în luna iunie, a unui concert live care a bucurat deja câteva zeci de mii de români și care poate fi revăzut aici.

Alexandru Tomescu a cântat pe cele mai renumite și râvnite scene de concert: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Great Hall of the Moscow Conservatory sau Concertgebouw (Amsterdam). Pentru virtuozitatea lui, a câștigat dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, aparținând statului român. Atunci, a promis că îi va face sunetul auzit de către toți românii. De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări, și a câștigat numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică (Marguerite Long – Jacques Thibaud, George Enescu, Paganini și Sarasat).

Sînziana Mircea este prima pianistă din România care a primit titlul Young Steinway Artist, atribuit celor mai promițătoare talente din întreaga lume. A debutat la 7 ani pe scena Ateneului Român. În 2016, când debuta pe scena Carnegie Hall, spectacolul ei a fost sold out, iar publicul american a ovaționat-o minute în șir. A încântat mii de oameni pe scene importante: Carnegie Hall, Stockholm Philharmonic, Tallinn Philharmonic, Harvard Club New York, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall.

Concertul se desfășoară fizic, fără spectatori, și va transmis live pe pagina de Facebook Qreator by IQOS. Participarea nu presupune niciun cost din partea spectatorilor virtuali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri