Raed Arafat: Nu am deschis drumurile la mare și la munte ca să meargă toată lumea

Data publicării:
raed-arafat-coronavirus-romania-inquam-ganea (25)
Șeful DSU, Raed Arafat. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Raed Arafat, secretar de stat MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat la Digi FM ce înseamnă starea de alertă și ce măsuri se impun începând de vineri, 15 mai.

Chiar dacă de azi nu mai este necesară completarea declarației pe propria răspundere pentru deplasarea în interiorul localității, „asta nu înseamnă să nu respectăm regulile”, spune Arafat.

„Subliniem faptul că asta nu înseamnă să nu respectăm regulile, masca trebuie să devină obligatorie, distanțarea socială. Modul în care conviețuim cu virusul acum este important. Trebuie să fim foarte responsabili. Este o ușoară pantă descendentă. Știm că situația este sub control. Dar asta nu garantează că numărul cazurilor nu poate crește.”, a declarat șeful DSU.

Raed Arafat a fost întrebat și dacă în ultima perioadă au existat presiuni din partea anumitor domenii pentru relaxarea unor măsuri de restricție.

„Mesaje de acest fel ajung peste tot. E foarte multă lume care nu înțelege sau care a pus interesul economic înainte. Economia poate fi impactată chiar și fără măsuri de restricție. La un anumit moment, te poți trezi cu firma ta care are 50 de angajați, cu 30 dintre ei izolați sau la spital. Și atunci din nou impactul economic e foarte mare. Cerem oamenilor să fie foarte atenți. Eu înțeleg foarte bine că vin patroni care vor să îi relaxăm. Dacă era după ei, dădeam drumul la turism, la terase. Dar nu merge acest lucru, nu este posibil. Impactul poate fi și mai devastator dacă scăpăm de sub control infecția cu SARS-COV-2.”

De asemenea, secretarul de stat MAI a ținut să explice faptul că vidul legislativ de trei zile nu înseamnă că oamenii nu vor fi sancționați de poliție dacă încalcă regulile și că relaxarea restricțiilor nu înseamnă că ar trebui să mergem la mare și la munte. Mai mult, ei îi acuză pe cei care răspândesc mesaje pe social media în favoarea încălcării restricțiilor nu își doresc decât haos în societate.

„Cei care răspândesc informații neverificate vor să creeze derută, să creeze nesiguranță, să scadă încrederea oamenilor în autorități, să creeze un oarecare haos. Cine pune astfel de mesaj, intenția lui este ca populația să nu respecte regulile. Că amendăm, că nu amendăm, populația trebuie să înțeleagă că este pentru interesul ei respectarea regulilor. Astfel de mesaje de pe rețelele de socializare trebuie să fie ignorate. Cine încalcă regulile, poliția va lua măsuri. Inclusiv să dea amendă. Știu că e o problemă legislativă. Dar există soluții pentru a se lua măsuri.

Haideți ca în următoarele două săptămâni să fim liniștiți, să nu venim cu prea multe explicații și interpretări cum că putem merge la mare să facem turism. Nu ăsta este scopul. Când vorbim despre o drumeție, e vorba să mergem cu mașina undeva aproape, ne plimbăm, mergem la pescuit, mergem să alergăm. Nu am deschis drumurile la mare și la munte ca să meargă toată lumea. Să înțelegem că măsurile de relaxare sunt limitate la acest moment.”

Ascultă aici interviul integral cu Raed Arafat:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri