Rafila: Antibiotice Iaşi va începe marţi producţia de pastile cu iod. Avem nevoie de 30 de milioane de comprimate

Data publicării:
pastile cu iodura de potasiu
Foto: Profimedia Images

Antibiotice Iași va fabrica, începând de marți, o mare cantitate mare de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate.

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, spune Alexandru Rafila, întrebat cum se pregătește România în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei

El a precizat că iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv”.

Ministrul a explicat că, un necesar făcut de către INSP şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății, arată că este vorba despre maximum 30 de milioane de comprimate. „Ele vor fi duse la direcția Sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, a adăugat ministrul Rafila.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, a transmis vineri Ministerul Sănătății.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat duminică seara, la Digi24, că Executivul a luat legătura cu firmele autohtone pentru producerea în regim de urgenţă a pastilelor de iod.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri