Rafila: Ar fi catastrofal să avem vaccin disponibil și să nu putem să-l administrăm în condiții corespunzătoare

Data actualizării: Data publicării:
vaccin anti-COVID
Vaccin anti-COVID. Foto: Profimedia Images

Organizarea campaniei de vaccinare anti-COVID este un proces lung, aflat la început, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și candidat PSD la alegerile parlamentare. El a participat ieri la o ședință pe această temă convocată la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, alături de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat.

„E un proces lung, suntem la început. Cred că din această cauză dl președinte a convocat această ședință, pentru că își dă seama că organizarea cu succes a unei campanii de vaccinare neobișnuite este esențială și pentru încrederea populației în autorități și pentru vaccin în general. Dacă vrem să răspundem unei provocări, trebuie să o facem așa cum trebuie. Ar fi catastrofal să avem vaccin disponibil și să nu putem să-l administrăm în condiții corespunzătoare unui număr mare de persoane într-un timp relativ scurt.

Mi se pare binevenită inițiativa președintelui. Acum, mai trebuie și aici – e punctul meu de vedere – ca Ministerul Sănătății să includă în echipa care gândește această organizare și persoane care au mai făcut acest lucru, adică specialiști de sănătate publică, nu numai cercetători, de exemplu. Organizarea unei campanii de sănătate publică implică un concept și o logistică specială și bineînțeles că și alte ministere pot ajuta, și Departamentul pentru Situații de Urgență și mai ales Ministerul Apărării, inclusiv prin organizarea de centre mobile de vaccinare, mai ales în zonele rurale”, a spus Rafila.

„Parteneriatul cu medicii de familie este absolut esențial”, a adăugat el.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri că, în cel mai fericit scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România în primul trimestru al anului viitor. România va beneficia de 10 milioane de doze de vaccin, care vor ajunge în etape. Primii care vor fi vaccinați sunt angajații din domeniul sănătății și persoanele din categorii vulnerabile, a spus Iohannis.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri