Raport Google: Județele în care românii și-au redus cel mai mult deplasările și unde au fost respectate cel mai puțin restricțiile

Data actualizării: Data publicării:
coronavirus femeie cu masca
Cele 24 de boli pentru care se instituie izolare acasă sau în spitale. FOTO: Getty Images

Google a dat publicităţii un studiu care prezintă modul în care s-a schimbat stilul de viaţă al cetăţenilor din mai multe regiuni ale lumii în contextul pandemiei de COVID-19. În România, s-au conformat restricțiile cel mai mult ardelenii și bucureștenii. Teleormanul, pe de altă parte, este cel mai indisciplinat.

Google a colectat date de la aplicațiile instalate pe dispozitivele utilizatorilor pentru studiul despre mobilitatea populației în timpul pandemiei de coronavirus. Rapoartele sunt împărţite pe ţări şi pe unităţi administrative, în cazul României, pe judeţe. Analiza în cazul românilor se referă la perioada 16 februarie – 29 martie. Media obţinută este comparată cu cu cea înregistrată în perioada 3 ianuarie - 6 februarie 2020.

Studiul arată că românii şi-au redus în medie cu 81% ieşirile în scop recreativ precum frecventarea restaurantelor, cafenelelor și a mall-urilor. Indicele se referă şi la cumpărăturile care nu sunt esențiale cum ar fi hainele sau cărţile. A scăzut și mersul la magazine alimentare, la piaţă şi la farmacii cu 53%. În ceea ce privește timpul petrecut în parcuri și pieţe publice, s-a înregistrat o scădere de 60%.

A scăzut, de asemenea, cu 72% prezența românilor în staţiile de transport în comun. Mersul la locul de muncă a scăzut cu numai 39% și a crescut cu 15% timpul petrecut în case.

Locuitorii din Bucureşti, Braşov, Cluj, Covasna şi Suceava au ieșit cel mai rar în mall-uri, parcuri și muzee. În toate cele 5 judeţe, s-au redus cu 85 % ieşirile în scop recreativ.

Ardelenii au fost cei mai disciplinaţi la acest capitol. În majoritatea judeţelor transilvănene s-au observat scăderi cu peste 80%: Alba (83%), Braşov (85%), Cluj (85%), Covasna (85%), Sibiu (83%). Şi în Moldova au existat scăderi importante la acest indice: Suceava (85%), Iaşi (82%), Vrancea (81%), Bacău (80%), Galaţi (80%).

Locuitorii din Teleorman au avut în această perioadă cele mai multe vizite în magazine și cumpărături neesențiale. Ieșirile care nu sunt strict necesare au scăzut cu doar 56%. Și Ialomița se află în topul judeţelor nedisciplinate, cu scăderi de 62% a ieşirilor recreaţionale respectiv cu 47% a ieşirilor în parcuri. În Giurgiu s-a înregistrat o reducere de 63% a ieșirilor recreaţionale şi de 37% a ieşirilor în parcuri şi pieţe publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri