Raportul Departamentului de Stat al SUA: România a făcut în 2022 progrese semnificative în lupta împotriva traficului de persoane

Data publicării:
catuse peste care este umbra unor gratii
Foto: Guliver/GettyImages

Raportul Departamentului de Stat al SUA despre traficul de persoane pentru anul 2022 (TIP Report) arată că, în acest an, "România a făcut progrese semnificative", a transmis Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

Astfel, ţara noastră nu mai este pe Lista de Monitorizare de la Nivelul al Doilea. România, la fel ca toate celelalte naţiuni, inclusiv Statele Unite, "poate face mai mult pentru a preveni traficul de persoane, pentru a ajuta şi sprijini victimele şi pentru a angaja răspunderea penală a celor care îşi tratează semenii ca pe o pradă", subliniază reprezentanţii ambasadei.

Potrivit sursei citate de Agerpres, "s-au făcut progrese reale în ceea ce priveşte eforturile sporite ale instituţiilor din domeniul aplicării legii, asigurarea unui nivel mai ridicat de protecţie şi asistenţă pentru persoanele exploatate - mai ales pentru victimele minore şi în privinţa măsurilor preventive".

În acest context, este nevoie de măsuri suplimentare susţinute, menţionează reprezentanţa diplomatică.

"În acest sens, salutăm şi aplaudăm parteneriatul cu International Justice Mission, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi cu numeroase ONG-uri, lideri şi funcţionari publici implicaţi, din România. Salutăm implicarea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a consilierei de stat Maria Mădălina Turza, a procurorului general Gabriela Scutea, a procurorului-şef al Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Oana Pâţu, şi a directorului Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Maximilian Nicolae. Facem apel la aceşti reprezentanţi oficiali să continue progresele şi această luptă importantă", se mai arată în mesajul misiunii diplomatice la Bucureşti.

România a fost scoasă de pe lista de supraveghere a Departamentului de Stat al SUA, în urma publicării raportului anual privind traficul de persoane, a anunțat și ministrul de Interne, Lucian Bode, marți, într-o postare pe Facebook.

Biroul pentru Monitorizarea şi Combaterea Traficului de Persoane redactează şi publică acest raport amplu în fiecare an. Raportul reprezintă un element esenţial al eforturilor de a combate flagelul traficului de persoane şi al sclaviei moderne, în toate formele pe care le îmbracă, precizează ambasada.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri