Râul Sohodol din Gorj a secat complet. În albie se mai văd doar pietrele

Data actualizării: Data publicării:
Râu secat
Râul Sohodol din Gorj a secat complet.

Multe dintre râurile din județul Gorj au secat din cauza secetei. Unde în urmă cu două luni trăiau pești, acum se văd doar pietre. Oamenii îşi aduc cu greu aminte când s-au mai confruntat cu o asemenea lipsă de apă.

Aici turiştii făceau cele mai frumoase poze din vacanţă. Acum, cei care mai vizitează locurile, constată cu dezamăgire că din râu au mai rămas doar câteva ochiuri de apă.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Din cauza secetei, apa râului Sohodol a secat, oamenii care locuiesc în acestă zonă spun că fenomenul este unul îngrijorător, care nu s-a mai întâmplat de foarte mulți ani.

Bărbat: Așa secetă ca anul asta n-am pomenit, sunt bătrân și eu, că am 70 de ani, dar așa secetă ca anul asta nu, n-am avut.
Bărbat: Seca dar nu chiar de tot, eu când eram copil, băiețaș, era plin de pește, așa-i spuneam moisă, bulgari și aveam o bască din asta cum era și ma duceam cu bască și ii puneam în bască și veneam cu ei acasă și ii punea a bătrână la fript.
Femeie: A mai secat, cu mult timp în urmă, a mai secat, dar pentru puțin timp, nu pentru mult timp. Dacă mai plouă la munte mai vine apa și la noi.

Râul Sohodol nu este singurul care a secat aproape complet.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: De aici, de sub această stâncă, izvorăște râul Jales. Acesta traversa toată comuna, însă din cauza secetei, din întregul rău a mai rămas doar o baltă.

Femeie: Era mare, era și Sohodolul mare.
Reporter: Secau, mamaie, vreodată?
Femeie: Nu secau atunci, dar acum seacă acum.
Femeie: A mai fost în anii trecuți, dar nu ca în anul acesta ca să sece, să nu fie apă deloc, deloc, deloc.

Pe timp de vară, zona era plină de turişti. Acum, seceta pare să-i fi alungat.

Bărbat: Veneau din toată tara, și din Europa veneau, și din Germania, din Franța că vedeam inscripțiile și cu bagajele după dânșii, se bucurau, veneau alpiniștii și făceau acolo. Acum... mai vin, dar cam 10% din câți veneau pana acum.

Rezervația Naturală Cheile Sohodolului este situată la aproximativ 20 de km de municipiul Târgu Jiu şi este una dintre cele mai importante atracţii turistice din judeţul Gorj.

Reporter A. Ianc/ Operator: I. Voinea

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri