Războiul psihologic din Piaţa Victoriei. Strategia folosită de jandarmi cu efect pe termen lung

Data actualizării: Data publicării:
jandarmi

În Piaţa Victoriei s-a dat şi un veritabil război psihologic. Pentru a-i face pe oameni să plece, jandarmii au folosit muniţie care să inducă sentimentul de panică şi nesiguranţă. Printre acestea, grenadele cu efecte acustice şi luminoase. Zeci de protestatari au ajuns la spital acuzând atacuri de panică. Medicii spun că, puşi în faţa unei astfel de situaţii extreme cu care nu s-au mai confruntat, unii dintre manifestanți au suferit traume psihologice de care nu vor scăpa prea uşor.

Specialiştii susţin că, în timpul evacuării pieţei, scopul jandarmilor a fost ca, în plan psihologic, oamenii să perceapă sentimentul de panică şi nesiguranţă astfel încât capacităţile lor de a se împotrivi să fie anihilate.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Şi nu numai să creeze panică, dar să creeze şi răspunsul de fugă pe care mizează pâna la urmă oamenii care adminitrează genul acesta de instrumente. În momentul în care ai o mulţime şi vrei să o dispersezi, în momentul respectiv faci apel la mijloace acustice, luminoase care supraîncarcă sistemul nervos.

Cu alte cuvinte, se creează o situaţie de haos, în care oamenii să simtă că îi pândeşte un pericol iminent. Jandarmii au folosit din belşug cartuşe cu gaze lacrimogene, fumigene, grenade acustice şi luminoase dar şi grenade de mână cu gaz iritant.

Bogdan Busuioc, fost negociator al Poliţiei: Sunt instrumente psihologice, mai puţin fizice, de rănire. O grenadă acustică ce face, produce un zgomot. Zgomot care te determină să te îndepărtezi, îţi este teamă. O grenadă luminoasă la fel, pe lângă faptul că o vezi este puternică şi este real lângă tine, îţi trezeşte, starea ta de securitate este pusă în pericol în acel moment: Băi, este safe să fiu aici sau va trebui să plec?!

Protestatar: Oameni care nu înţelegeau ce se întâmplă şi fugeau dezorientaţi în toate direcţiile. Panică era în rândul protestatarilor din piaţă.

Zeci de protestatari au ajuns la spitale cu atacuri de panică. Medicii spun că, pentru unii dintre ei, traumele vor trece mai greu.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Eu însumi am primit mai multe mesaje de la persoane care au experimentat ulterior insomnii, atacuri de panică, stări de anxietate permanantă şi stări de hiperactivitate neurovegetativa în general când vedeau pe cineva în uniformă. Sunt semne de reacţie acută la stres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri