Reacția lui Bogdan Aurescu după votul din Parlamentul Suediei, favorabil aderării României la Spațiul Schengen

Data publicării:
Ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu,
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a salutat votul din Parlamentul Suediei, favorabil aderării României la Spațiul Schengen.

„Salut rezultatul pozitiv de azi din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei în favoarea aderării României la Schengen! Mă bucur că demersurile mele pe lângă colegul meu, ministrul

Tobias Billstrom și liderii Partidului Social-Democrat Suedez au avut succes”, a scris Aurescu pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Acest rezultat de azi vine după un rezultat pozitiv similar al dezbaterii de ieri din Comisia pentru afaceri juridice în favoarea aderării României. Multumesc, Suedia”, a adăugat el.

Ambasadorii statelor membre UE au discutat extinderea Spațiului Schengen și propunerile ca Croația, România și Bulgaria să intre în Schengen. Potrivit surselor diplomatice citate de publicațiile croate Index și Total Croatia News, nu a fost nicio obiecție împotriva propunerii de acceptare a Croației în Schengen, însă ambasadorul olandez s-a opus Bulgariei iar Austria s-a opus Bulgariei și României. Potrivit surselor diplomatice, ambasadorul Olandei a fost împotriva acceptării Bulgariei, Germania a sprijinit toate cele trei țări iar Austria a fost împotriva Bulgariei și României.

O altă sursă diplomatică a declarat pentru agenția croată Hina că Franța susține puternic România. Problema, potrivit presei croate, este că Bulgaria și România nu pot fi separate deoarece granița dintre cele două țări nu a fost niciodată menită să fie o graniță externă a Schengen. Pentru a separa cele două țări, ar fi nevoie de pregătirea protecției la graniță și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar aceasta ar putea dura ani de zile.

Aderarea României la Spațiul Schengen va fi stabilită în Consiliul JAI din 8-9 decembrie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri