Recensământul pe teren s-a amânat. În unele localități n-au ajuns tabletele pentru recenzori

Data actualizării: Data publicării:
chestionar recensamant 2022
Recensământul pe teren a fost amânat. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recenzarea pe teren a populației care nu s-a înregistrat online până pe 27 mai trebuia să înceapă marți, pe 31 mai, dar s-a amânat. Prin unele comune din Călărași, spre exemplu, n-au ajuns tabletele, iar în alte județe recenzorii fac sincronizarea tabletelor abia vineri.

Institutul Naţional de Statistică (INS) ar fi trebui să înceapă pe 31 mai 2022 etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online. Conform INS, aproape 47% din populaţia ţintă estimată s-a autorecenzat. 

Probleme au fost în județe precum Călărași, Giurgiu sau Ilfov. În localitatea Frăsinet din Călărași, tabletele în care recenzorii stochează informațiile culese pe teren au ajuns abia marți, în ziua în care ar fi trebuit să înceapă recenzarea pe teren. La Vărăști, în Giurgiu, recenzorii au primit și tabletele și legitimațiile încă de săptămâna trecută, însă dispozitivele vor fi sincronizate cu sistemul abia vineri. Situația este similară și în localități din județul Ilfov.

Etapa de recenzare pe teren urma să se desfășoare din 31 mai și până pe 17 iulie, însă a fost amânată cu câteva zile și ar urma să înceapă pe 3 iunie.

În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu faţă-în-faţă, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.

Recensământul față în față se adresează strict cetățenilor care nu s-au autorecenzat online între 14 martie și 27 mai. Conform autorităților, s-au autorecenzat deja 53,9% dintre românii domiciliați la oraș și 46,1% dintre cei care locuiesc la țară.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri