Recomandări privind botezul pentru preoții din Argeș, după tragedia de la Suceava: În ce cazuri nu se mai cufundă copiii în cristelniță

Data actualizării: Data publicării:
botez preot copil cristelnita getty
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a transmis preoților o serie de recomandări privind botezul. Foto: GettyImages

Preoții nou hirotonisiți sunt sfătuiți să nu mai oficieze singuri botezul unor bebeluși. Recomandarea a fost transmisă de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, după tragedia de la Suceava, în care un copil a murit după botez, informează Mediafax.

Preoții din Arhiepiscopia Sucevei au primit un set de îndrumări, prin care preoții nou hirotonisiți să nu mai poată introduce copilul în cristelniță fără să fie însoțit de un preot mai experimentat.

Preotul cu mai multă vechime va fi cel care va putea introduce copilul în apa sfințită.

În plus, preoții vor trebui să discute cu părinții dacă bebelușul are probleme medicale care l-ar putea face sensibil sau dacă este născut prematur.

O altă recomandare vizează bebelușii care sunt botezați înainte de a împlini 40 de zile sau care plâng, caz în care copilul va fi botezat cu apă din palma preotului. Aceeași recomandare este și pentru cazurile în care părinții refuză cufundarea în cristelniță.

Recomandările au fost transmise preoților din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, după ce, la Suceava, un copil a murit după ce a fost botezat, iar la autopsie medicii au găsit lichid în plămâni.

Un bebeluș din Suceava a murit după botez

Un bebeluș de doar șase săptămâni a înghițit apă în timpul botezului și a murit la scurt timp după incident. S-a întâmplat în Suceava, la biserica „Sfinții Constantin și Elena”, părinții fiind cei care au sunat la 112.

„Un copil de o lună și jumătate a fost găsit în stop cardio-respirator la biserică după botez. Acesta a fost resuscitat de echipajul SMURD. A ajuns în stare gravă pe secția ATI, intubat și ventilat mecanic”, declara, la câteva ore după incident, doctorul Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava.

Protopopul Doru Budeanu a confirmat pentru presa locală din Suceava că bebelușul a fost scufundat complet în apă, arătând că „botezul se face prin întreita cufundare, după rânduielile Bisericii”.

Polițiștii suceveni au anunțat că a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă după moartea copilului.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri