Record de cazuri noi de COVID. Arafat: Situația nu este încă sub control. Încercăm să creștem numărul de paturi de terapie intensivă

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat inconjurat de jurnalisti si microfoane
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a comentat la Digi24 bilanțul cazurilor de coronavirus din ultimele 24 de ore, în condițiile în care România a înegistrat un nou record negativ: 1.504 de noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore. El spune că este necesară respectarea regulilor pentru că un număr mai mare de cazuri noi înseamnă și mai mulți pacienți care ajung la terapie intensivă.

Situația încă nu este sub control, chiar dacă în ultimele zile a fost un trend ușor descrescător, iată că sunt momente în care este depășit recordul din raportările de la ora 13.00. Asta arată că încă mai avem de lucrat împreună ca să menținem situația sub control, să menținem un platou sau o descreștere ușoară, cel puțin în următoarea perioadă. Asta înseamnă automat respectarrea regulilor care au fost recomadte sa impuse, de către noi toți, împreună”, a spus Raed Arafat.

El a explicat că scenariul cel mai grav ar fi să rămânem fără paturi disponibile de terapie intensivă, ceea ce ar însemna o capacitate limitată de internar a pacienților care au nevoie de oxigen.

Cifra de 1.500 pentru noi e îngrjorătoare pentru că fiecare cifră, un procent din ea, înseamnă internare în terapie intensivă. La fiecare 1000 de cazuri, aproape 50 ajung la terapie intensivă. Încercam în acest moment să creștem numărul de locuri de terapie intensivă”, a spus el.

Arafat a adăugat că există echipamente pe stoc pentru dotarea acestor paturi, dar că problema cea mai serioasă e a resursei umane.

Chiar dacă faci sute de paturi, dacă nu ai resursa umana necesară, nu ai cum să le operezi. Noi încercăm să găsim soluțiile care, pe lângă creșterea numărului paturilor, să rezolvăm și partea de personal, folosind rezidenții de ani mari, detașând personal medical între unitățile sanitare, lucru pe care l-am făcut în ultima perioadă”, a spus Arafat.

El speră că numărul testelor făcute zilnic să rămână ridicat, chiar dacă se termină perioada de concedii și există posibilitatea ca mai puțini oameni să facă teste la cerere.

Testele ne ajută dă depistăm persoanele infectate și să carantinăm sau să le izolăm, să nu intre în contact cu alții”, a spus el.

Eu sper totuşi că o să vedem că testele nu scad, ci cresc în continuare, mai ales dacă intră noile tehnici de teste rapide care se bazează pe antigen, nu pe anticorpi şi care să ne permită să punem diagnosticul într-un sfert de oră, 20 de minute sau 30 de minute, nu în câteva ore, cum se întâmplă acum”, a adăugat Arafat.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri