Referendum pentru unire. Campanie de semnături pentru modificarea Constituției României

Data publicării:
logo-1-milion-unire-referendum

Peste 130 de asociații și grupuri de inițiativă din Alianța pentru Centenar au demarat o campanie de strângere de semnături pentru un referendum care să  permită unirea Republicii Moldova cu România. Organizatorii își propun să obțină peste un milion de semnături, care vor fi strânse în România, Republica Moldova, dar și în diaspora.

Campania se va desfășura în perioada 23 aprilie-25 iunie 2018 și va consta în colectarea de semnături pentru modificarea Constituției României, care să cuprindă o referire explicită la unirea cu Republica Moldova.

 Reunificarea este dorința legitimă a populației de pe ambele maluri ale Prutului, aspect dovedit și la Marea Adunare Centenară din 25 martie, de la Chișinău. Procesul are loc de jos în sus, de la oamenii simpli la politicieni. Le vom cere atât parlamentarilor de la București, cât și de la Chișinău să semneze pentru viitorul comun, prosper, al celor două state. În fiecare județ al țării, în fiecare raion, va exista un grup de inițiativă pentru a lansa campania de colectare a semnăturilor de la Nistru până la Tisa”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Pentru revizuirea Constituției, membrii Alianței pentru Centenar au identificat și format un grup de experți în drept constituțional care lucrează la fraza finală a preambulului Legii fundamentale, similară celei din Constituția Germaniei, și în care va fi prevăzut dreptul poporului român de a se reunifica pașnic, în concordanță cu Tratatul de la Helsinki (1975).

Citiți și:  Cum vede un europarlamentar din partidul Angelei Merkel unirea României cu Moldova

Un europarlamentar din partidul cancelarului Angela Merkel spune că Germania ar privi cu ochi buni o eventuală unire a Moldovei cu România, dar atrage atenția că acest eveniment ar trebui să se întâmple în anumite condiții. Michael Gahler, europarlamentar german din partea Uniunea Creștin-Democrate, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că atunci când s-a făcut reunificarea în Germania, în Constituția Germaniei de Vest exista o prevedere care spunea că, în cazul în care alte teritorii vor alipirea la Germania Federală, Constituția devine valabilă pentru toate părțile care au aderat. „Deci, din punct de vedere pur juridic sau legal vorbind, această prevedere a Constituției a făcut foarte simplă această unificare sau această aderare. Acum nu știu în ce măsură Constituția României are o prevedere similară”, spunea Gahler. 

Campania de strângere de semnături este lansată miercuri în marile orașe românești – Timișoara, București, Chișinău - , dar și la Bruxelles.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri