Referendumul pentru justiție 2019. Care sunt întrebările de pe buletinul de vot

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Klaus Iohannis. Foto: Agerpres

19 martie 2019 este ziua în care președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că este „aproape hotărât” să organizeze un referendum pe justiție, chiar în 26 mai, data la care vor avea loc și alegerile europarlamentare. În ziua de 25 aprilie, Iohannis a semnat decretul privind organizarea consultării publice pe teme de justiție și a anunțat că referendumul va cuprinde două întrebări. De asemenea, președintele a dezvăluit și care sunt întrebările de pe buletinele de vot.

  • Digi24 TV și Digi24.ro așteaptă de la voi, participanții la votul de duminică, fotografii, video și mărturii în legătură cu modul de desfășurare a alegerilor. Mesajele pot fi trimise pe conturile noastre de Facebook, WhatsApp (0771.100.304) și Twitter și vor fi prezentate în cadrul edițiilor speciale la Digi24 și în materialele realizate de Digi24.ro.

CITEȘTE ȘI: Ce salariu are un europalamentar

În urmă cu o săptămână, Biroul Electoral Central a decis că vom avea trei buletine și trei urne de vot în toate secțiile. În una dintre urne vom introduce buletinul de vot pentru europarlamentare. În ultimele două, răspunsul la întrebările din cadrul referendumului pentru justiție.

CITEȘTE ȘI: Referendum justiție, 26 mai. Ce acte sunt necesare ca să poți vota 

Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată, nu atrage nulitatea acesteia, se precizează în decizia BEC.

Care sunt cele două întrebări la referendumul pentru justiție 2019

Potrivit deciziei președintelui Klaus Iohannis, întrebările din cadrul referendumului pentru justiție, la care trebuie să răspundem simplu, prin „da” sau „nu” sunt următoarele:

  1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
  2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Mesajul președintelui privind organizarea referendumului pe justiție, din seara zilei de 25 aprilie 2019

„Bună seara! Dragi români, avem referendum pe 26 mai. Am semnat astăzi decretul şi am convocat acest referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Vă aştept la vot, la referendum şi la europarlamentare!

La referendum avem două întrebări.

Prima întrebare - sunteţi de acord să se interzică amnistia şi graţierea pentru corupţi? DA! Eu sunt de acord şi sper şi în acordul vostru, fiindcă ne dorim o societate curată, o societate performantă în secolul XXI, o societate europeană pentru România.

A doua întrebare - sunteţi de acord să se interzică ordonanţele de urgenţă în domeniul justiţiei? DA! Ne dorim o guvernare pentru români, o guvernare performantă, o guvernare europeană.

CITEȘTE ȘI: Alegeri europarlamentare 2019. Unde votăm pe 26 mai: cum afli la care secție de votare ești arondat 

Avem alegeri pentru Europa, avem un referendum pentru Europa, dar avem mult mai mult. Acest referendum este mai important astăzi decât oricând.

După doi ani şi jumătate de abuzuri şi excese, românii au şansa de a da un răspuns clar actualei guvernări. Au şansa de a vota şi de a transmite ce cred despre PSD şi despre ofensiva pesedistă împotriva justiţiei.

Pesediştii au votat Codurile. Au votat Codurile penale fără să ţină cont de nimeni! Îşi dau legi ca să poată fura mai departe în linişte!

Ei nu se mai tem de nimeni. Eu cred că trebuie să se teamă de votul românilor din 26 mai!

CITEȘTE ȘI: FOTO. Alegeri europarlamentare 2019. Cum arată buletinul de vot 

Unii vorbesc despre cum acest referendum este doar consultativ. Despre cum, cică, nu ar avea rezultate, pentru că Parlamentul poate să nu ţină cont de el.

Nu sunt de acord! Un referendum trimite un semnal, şi acest referendum va trimite un semnal foarte important.

Şi acum avem o suprapunere de vot pentru partide cu un referendum. Deci, românii au posibilitatea să dea un semnal pe două direcţii. Să voteze, să aleagă, partidele care, după părerea lor, sunt bune, şi pot da un vot de blam partidelor pe care nu le consideră bune. Şi, în acelaşi timp, să spună dacă sunt sau nu sunt mulţumiţi cu ceea ce face PSD de doi ani jumătate încoace.

Şi mie să nu îmi spuneţi că acest vot nu contează! El este consultativ, dar contează!

Contează votul ţării şi se va ţine cont de rezultatul acestui vot! Dacă românii vor veni la vot şi vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acţionăm. Imediat, a doua zi!

Referendumul, dragii mei, este începutul unui proces mai amplu, un proces care începe acum, cu alegerile europarlamentare, continuă la toamnă, cu alegerile prezidenţiale, continuă la primăvară, cu alegerile locale, şi, în final, la sfârşitul anului viitor, cu alegerile parlamentare.

Tot acest proces, tot acest vot, trebuie privit în ansamblul său.

Nu mă interesează detaliile tehnice. PSD, cu siguranţă, va încerca, prin toate mijloacele, să boicoteze acest referendum. O să vă spună că nu contează, că sunt probleme tehnice.

Nu contează! Nu contează că se opune PSD! Contează ceea ce doriţi voi, românii, care mergeţi la vot!

Aţi văzut ce legi fac pentru ei, aţi văzut cum vor să se protejeze? De data asta, există şansa unei schimbări reale! Semnalul, dragii mei, se va da pe 26 mai la referendum şi la europarlamentare.

Am fost acuzat că politizez acest referendum. Nu, PSD politizează acest referendum, prin abuzurile pe care le face, prin asaltul continuu asupra justiţiei de când au ajuns la guvernare. Asta este, dragii mei, adevărata politizare şi acest referendum este şi despre PSD. Cine merge la vot poate să dea o lecţie pesediştilor.

Pe mine, în final, mă interesează care este raportul dintre cei care sunt alături de PSD în acest atac asupra justiţiei, în această proastă guvernare, fără autostrăzi, fără spitale, fără şcoli modernizate, şi care sunt de cealaltă parte.

Vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o Românie europeană, vreau să văd cine este împreună cu mine pentru o guvernare europeană, cine este împreună cu mine pentru o justiţie dreaptă şi pentru o societate românească performantă. Asta îmi doresc şi asta vreau să ştiu de la voi.

Nu contează boicotul pesediştilor, nu. Acum contează votul românilor! Şi dacă românii înţeleg şi vor ieşi la vot, vom schimba România!

Există căi democratice, există soluţii pentru România. Ştiu care sunt aceste soluţii, ştiu cum să le pun în practică, dar, în tot acest demers, dragii mei, am nevoie de votul românilor.

Voi fi acuzat că fac campanie, dar este normal. Este normal să fac campanie pentru România, nu pentru altceva! Eu de când sunt Preşedinte mă implic pentru România şi asta vreau şi pentru asta, da, voi face campanie! Şi pentru referendum, şi pentru prezidenţiale, dar mai ales pentru o Românie europeană, o Românie justă, o Românie dreaptă, o Românie aşa cum şi-o doresc românii, nu aşa cum şi-o doresc pesediştii.

Au risipit banii pe pomeni electorale, au ignorat nevoile românilor. Au nevoie să le daţi o lecţie, iar această lecţie se va da, în prima etapă, cu referendumul din 26 mai.

S-au adoptat, în aceşti doi ani şi jumătate, nenumărate decizii greşite, nenumărate abordări greşite din partea PSD. Au luptat împotriva justiţiei, împotriva opoziţiei, împotriva multinaţionalelor, împotriva Europei.

Eu, Preşedintele României, voi face campanie împotriva acestor abuzuri! Eu voi face campanie împotriva acestor decizii pentru că este datoria oricărui om cinstit, patriot, pro-european, bun român, preocupat de viitorul ţării, să facă campanie pentru o Românie mai bună! Eu mă voi implica!

Dragi români, vă aştept la referendum!”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri