Refugiat în România

Data actualizării: Data publicării:
refugiati digi

Dacă pentru majoritatea migranţilor prinşi ilegal la noi în ţara România nu este decât o rută de tranzit, pentru alţii traiul în ţara noastră este o variantă de luat în calcul. Peste o sută de refugiaţi, care trăiesc în taberele din Grecia şi Italia, au ales să vină în România, chiar dacă li s-a oferit şi oportunitatea de a ajunge în ţări din Vestul Europei. Alături de aceştia, ţara noastră este obligată de către Uniunea Europeană să primească în următorii doi ani peste 6.000 de refugiaţi.

Omar Hamad este din Damasc, şi a trăit în ultimele cinci luni în Grecia, într-o tabără de refugiaţi aflată lângă graniţa cu Macedonia. În urmă cu o săptămână a ajuns în România, împreună cu soţia şi cei patru copii.

Omar Hamad, refugiat sirian: „Am ales România. Ne-au pus să alegem dintre opt ţări. Am ştiut că România este sigură pentru mine, aşa că am ales această ţară.”

Omar lucrează deja într-o frizerie din Capitală, acolo unde îşi practică meseria de bază - aceea de frizer. El se află acum în plină procedură de primire a azilului şi visează să se stabilească împreună cu familia în ţara noastră.

Omar Hamad, refugiat: „Eram la graniţa între Grecia şi Macedonia. Viaţa a fost teribilă acolo, toată lumea ştie că este greu să locuiesti în corturi, am întâmpinat multe probleme. Acum sunt într-o ţară sigură. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta.”

Sirianul a fost angajat de un alt refugiat, care locuieşte în România de doi ani. Acesta a apucat să înveţe limba iar în urmă cu două luni şi-a deschis şi propria afacere.

Eu sunt Cezar, din Irak, oraşul Bagdad. Am deschis aici un salon nou şi sunt mulţumit, am treabă, e bine!”, se prezintă el.

Cezar, aşa cum îl cunosc prietenii şi clienţii, a fugit din Irak după ce salonul în care lucra în Bagdad a fost atacat.

Qayssar Ismail, refugiat irakian: „Aici este acum viaţa mea! Dacă merg în Irak, eu şi copiii mei murim.”

Cătălin Bercaru, consilier în Organizaţia Internaţională pentru Migraţie: „În fiecare an sunt în jur de 600-700 de persoane care au primit o formă de protecţie în România. Pentru că au cerut protecţia statului român, nu a altui stat. În momentul în care persoanele acestea stau în tabere de refugiaţi pentru un an, doi, trei, evident că şi România este o ţară care este foarte atractivă.”

În primele şase luni de şedere în România, refugiaţii primesc suma de 540 de lei pe lună din partea statului român. După această perioadă, voluntarii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie îi ajută pe refugiaţi cu sprijin material în caz de nevoie, cu asistenţă medicală, dar le oferă şi cursuri de limba română.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri