Regele Charles, la Palatul Cotroceni. Iohannis: Ne onorează că prima vizită de la încoronarea Majestății Voastre are loc în România

Data actualizării: Data publicării:
CHARLES_COTROCENI_010_INQUAM_Photos_Octav_Ganea iohannis
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a fost întâmpinat de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Regele Charles al III-lea și-a început oficial vizita istorică în România. Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit pe suveran la Palatul Cotroceni. Vizita sa, prima pe care un monarh britanic o face în țara noastră, va fi în mare parte privată.

ACTUALIZARE 16:30 Președintele Klaus Iohannis a declarat în discursul său, cu ocazia vizitei Regelui Charles al III-lea al Regatului Unit, că „ne onorează” faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea sa are loc în România.

„Bine ați revenit în România, țara pentru care, de-a lungul timpului, ați dezvoltat o afecțiune aparte. Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități.

Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată. 

Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă. 

Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale. 

Activitatea substanțială, valoroasă și constantă a Majestății Voastre pentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice s-a reflectat și în România. Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate. 

Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu. 

Maiestatea Voastră, Mă bucur să evidențiez că anul 2023 este unul foarte important și pentru relația dintre România și Regatul Unit. Celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, prilej cu care a fost semnată Declarația comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între țările noastre. Dimensiunea militară și de securitate, care reprezintă un pilon esențial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic. 

Sunt bucuros să evidențiez astăzi și rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Și pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci și prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături. 

Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României! Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare”, a spus șeful statului. 

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a fost întâmpinat de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a fost întâmpinat de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ACTUALIZARE 15.30 Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis.

La Palatul Cotroceni a început ceremonia oficială a primirii monarhului britanic.

În cadrul ceremoniei au fost intonate cele două imnuri, ale României şi al Marii Britanii. Regele Charles a primit salutul Gărzii de onoare şi a salutat în română: ”Bună ziua!”.

ACTUALIZARE 15.02 Regele Charles a coborât din aeronavă și a fost întâmpinat de oficialii britanici de la ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România.

ACTUALIZARE 14.55 Regele Charles al III-lea a ajuns în România. Avionul monarhului britanic a aterizat pe Aeroportul Băneasa.

La ora 15.30, Regele Charles va fi primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. După ceremonia primirii oficiale, cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Potrivit unor surse, Regele Charles al III-lea nu va fi însoţit de Regina Camilla, soţia sa. Regele va merge şi la reşedinţa sa de la Viscri.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a declarat pentru Agerpres, că vizita pe care regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat, adăugând că monarhul se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, ca gest de curtoazie.

"Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie.

După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private", a spus Noble.

El a explicat că implicarea din trecut a Prinţului de Wales în activităţile organizaţiilor non-guvernamentale se înscrie în activităţile pe care le întreprinde şi Guvernul britanic. "Guvernul nostru colaborează în mod profund cu ONG-urile, pe toate domeniile. Aşa că nu există o problemă legată de posibilitatea de a lucra cu ONG-uri în calitate de rege, numai că atunci când acţionează în calitate de rege face acest lucru consiliat de Guvern. Aceasta este o vizită privată", a adăugat ambasadorul.

Diplomatul nu a oferit mai multe informaţii despre vizita Regelui Charles al III-lea, subliniind că acest caracter privat va fi respectat. "Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita - n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare", a subliniat Andrew Noble.

Ultima vizită în România a Alteţei Sale Regale Charles, pe atunci Prinţ de Wales, a avut loc în luna mai 2022.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri