Regele Mihai, într-un interviu: „Am avut dificultăţi în Elveţia cu numele. Eu sunt român, nu sunt neamţ”

Data actualizării: Data publicării:
ZIUA PORTILOR DESCHISE - PALATUL ELISABETA - REGELE MIHAI I
Regele Mihai I (D), alaturi de Principesa Margareta (S), saluta oamenii adunati in curtea Palatului Elisabeta, cu ocazia zilei de nastere si a onomasticii regelui organizandu-se Ziua Portilor Deschise la Palatul Elisabeta, in Bucuresti, vineri, 8 noiembrie 2013. Peste 3000 de persoane au fost prezente la eveniment, fiind salutate de Familia Regala. George Calin / Inquam Photos

Regele Mihai a rememorat lunga perioadă a exilului, într-un interviu realizat în anul 1994, în Elveţia, la Versoix, unde se stabilise în 1956.

ZIUA PORTILOR DESCHISE - PALATUL ELISABETA - REGELE MIHAI I
Foto: George Calin / Inquam Photos

Viaţa familiei regale nu a fost deloc uşoară în acea perioadă. Regele a întâmpinat dificultăţi cu autorităţile elveţiene în legătură cu numele de familie. În cele din urmă, elveţienii au acceptat să înlocuiască numele său de familie, Hohenzollern, cu Michel de Roumanie, adică Mihai al României.

„Primele trei fiice ale noastre sunt născute la Lausanne. Am avut totdeauna puţine dificultăţi aici cu autorităţile elveţiene fiindcă ei au obiceiul, poate şi în alte locuri, e musai să ai nume de familie.

Eu sunt născut în România, eu sunt român şi nu sunt neamţ, cum spun unii, chit că familia vine de acolo, asta n-o neagă nimeni, nici eu.

În fine, după mai multe negocieri, să spunem aşa, elveţienii au acceptat ca să nu mai pună chestia cu Hohenzollern în privinţa mea şi să pună Michel de Roumanie, Mihai al României, şi asta este pe documentele pe care le avem noi aici. Şi la fiicele noastre au acceptat să fie acelaşi lucru, dar certificatele de naştere au rămas aşa. Educaţia lor a fost, bineînţeles, destul de complicată, fiindcă toate şcolile acestea costă bani, noi eram limitaţi, aşa că...s-a găsit totuşi un român, nu ştiu dacă e cazul să-i spun numele, un român pe care-l cunoşteam bine din ţară, era şi ofiţer de aviaţie, în plus era inginer şi avea afaceri care mergeau foarte bine cu elveţienii. Şi el ştia dificultăţile noastre şi atunci, foarte mărinimos, le-a dat o bursă la fiecare, ca să poată să-şi completeze educaţia cum trebuie. Partea mai complicată a fost cu limba română, fiindcă noi umblam toţi cu treburile noastre, stăteam prea puţin împreună. Ele erau la şcoală, înscrise în şcoală, şi stăteau tot anul şcolar în afară de vacanţe fie în Anglia, fie în Franţa”, povestea Regele Mihai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri