Regele Mihai: Nu e de ajuns să cunoşti fundamentele credinţei, pentru că aşa orice teolog ar fi mântuit

Data actualizării: Data publicării:
regele-mihai-al-romaniei casa regala

70 de ani de exil dureros, puterea de a-l înfrunta pe Hitler şi înţelepciunea de a renunţa la tron pentru a salva vieţi. Credinţa l-a ajutat pe Regele Mihai să facă toate acestea. A spus-o chiar el, când a mărturisit că mama lui i-a predat valorile care îl fac un bun creştin. Încrederea în Dumnezeu nu l-a părăsit niciodată şi cu ea a mutat munţii. "Important este să nu îţi pierzi credinţa. Cine îşi pierde credinţa e ca un vapor fără busolă. Se rătăceşte", spunea Regele Mihai.

"Dacă e unită cu fapta, credinţa noastră ne întăreşte, se face scut în faţa necazurilor. A fi creştin e un mod de existenţă, nu a face din tine un membru al unei asociaţii sau al unei confesiuni. Nu e de ajuns să cunoşti fundamentele credinţei pentru că aşa orice teolog ar fi mântuit. Se vede în felul de viaţă al omului dacă credinţa lui nu este numai o înşiruire de precepte. Nici naziştii, nici comuniştii nu-i iubesc pe cei care se apropie de Dumnezeu cu toată puterea lor de credinţă. Pentru că aceştia nu se mai lasă minţiţi. Un creştin adevărat este o fiinţă lucidă, nu se lasă ademenită pe căi potrivnice naturii lui. El aparţine adevărului, iar adevărul ne eliberează." (sursa: Convorbiri cu Mihai I al României, Mircea Ciobanu, vol. 1, Humanitas, 1991, p.199)

„În fiecare seară, eu mergeam în dormitorul mamei mele şi împreună cu ea, ea mă învăţa de fapt să spun rugăciuni.

Aşa că atunci când făceam rugăciunile cu mama mea, aveam una pe româneşte, una pe englezeşte.

Astea mi-au rămas până în zilele de astăzi”, spunea Regele într-un interviu.

Călin Mădăluţă – preot: „A fost crescut în credinţa ortodoxă de Regina Mamă şi a rămas fidel valorilor ortodoxe. Venea cu multă dragoste în biserică, cu multă frică de Dumnezeu şi cu credinţă. Dupa ce s-a format ca adult a găsit în credinţă un sprijin şi asta a contat foarte mult în toţi anii exilului şi în umilinţele pe care le-a îndurat”.

Ştefan Ciltia, pictor: „Ştia să se închine. Am fost de câteva ori la biserică la slujbe împreună cu Majestatea Sa. Se apropia de icoane cu evlavie, cu simplitate, cu limpezime, cu suflet curat”.

Stareţul mânăstirii Putna: „Acum la trecerea sa la cele veșnice putem repeta și noi despre el, despre Regele Mihai așa cum a zis Carol I despre Ștefan că un altul ca el nu vom mai avea. Și într-adevăr, un altul ca Regele Mihai nu vom avea. Și-a iubit neamul, și-a iubit patria, și-a iubit credința în care a fost crescut. Prin virtuțile pe care le avea, prin așezarea lăuntrică pe care o avea te făcea să te simți mic”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri