Video Regulile de la ANPC scumpesc masa în oraș. De mâine, toate restaurantele vor avea meniuri noi

Data publicării:
Chelner care duce două farfurii cu mancare.
ANPC obligă restaurantele și fast-food-urile să scrie în meniu detalii despre ingredientele și produsele folosite la un preparat. Foto: Profimedia Images

Noi reguli intră în vigoare de miercuri pentru restaurante, fast-food-uri sau cantine, care trebuie să schimbe meniurile, astfel încât să conțină informații detaliate despre fiecare preparat. Patronii localurilor spun că vor fi nevoiți să crească prețurile produselor, odată cu modificarea meniurilor. Pe de altă parte, ei se plâng că autoritățile încă nu le-au transmis informații despre cum să aplice această măsură.

Începând cu 15 martie, meniurile cantinelor, restaurantelor și fast-food-urilor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale.

Liliana Agheorghicesei - patron de restaurant: Evident că vor crește prețurile. Ne costă aproximativ 2000 de lei să achiziționăm valorile nutriționale. Avem o gastronomie pe zone, cu anumite particularități. Dacă mergem în Bucovina pentru a mânca plăcinte poale în brâu, fiecare locație va avea rețeta ei. Multe rețete nici nu se divulgă, se știe din istorie.

Noi nu știm ce vrea ANPC exact. Venim în întâmpinarea turiștilor, ne dorim să fie bine informați, dar se dă un ordin de guvern fără a se veni și cu modul de aplicare. Noi, agenții economici, nu suntem informați.

În dreptul fiecărui preparat din meniu trebuie să se regăsească informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20g în componența produsului. Așadar, de mâine vom vedea sub toate preparatele din meniu următoarele elemente: cantitatea de acizi grași saturați, de zaharuri, de grăsimi, dacă s-au folosit aditivi și alergeni, dar trebuie să se și specifice dacă unele ingrediente din componența produsului au fost congelate anterior.

Patronii de restaurante contestă această măsură. Ei spun că au trebuit să suporte anumite costuri pentru a adopta aceste măsuri. De asemenea, ei spun că meniurile vor deveni foarte stufoase.

Ordinul ANPC trebuia să intre în vigoare în decembrie 2022, dar s-a amânat până pe 15 martie 2023, tocmai pentru ca operatorii economici să aibă timp suficient să pună totul la punct.

Patronii localurilor care nu vor adopta aceste modificări și nu se vor supune legii se vor alege cu amenzi de până la 10.000 lei. De asemenea, și platformele online care vând mâncare trebuie să adopte aceste modificări.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri