Relaxarea restricțiilor în București ar putea fi decisă azi. Ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență

Data actualizării: Data publicării:
scaune puse pe mese intr-un restaurant inchis
Foto: Agerpres

Comitetul pentru Situații de Urgență din București s-a întrunit vineri, de la ora 13:00, pentru a aproba ridicarea unor restricții ce vizează Capitala. Decizia vine după ce incidența COVID-19 în București a scăzut sub 3 cazuri la mie. 

Municipiul Bucureşti a rămas pentru a treia zi consecutiv în zona portocalie în ceea ce priveşte rata de infectare cu noul coronavirus cumulată la 14 zile, după ce vineri a înregistrat 2,52 cazuri la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua precedentă, când a avut 2,69 cazuri la mia de locuitori. În aceste condiții, este de așteptat să existe o relaxare a restricțiilor începând de sâmbătă.

Numai că Ministerul Sănătății a transmis o scrisoare Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, ministrul aănătății, Vlad Voiculescu, cerând menținerea restricțiilor din Capitală, în contextul în care au fost confirmate două noi cazuri la Institutul Matei Balș de infecție cu noua tulpină, mai contagioasă, depistată în Marea Britanie.

Bucureștiul este vizat de restricții specifice scenariului roșu din data de 20 octombrie 2020.

Prefectul Bucureştiului, Traian Berbeceanu, a declarat, miercuri seara, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că la sfârşitul acestei săptămâni ar putea fi convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti, care să ia în discuţie adoptarea unei hotărâri prin care să fie relaxate măsurile sanitare în Capitală.

Cu o incidență a cazurilor se sub 3 la mia de locuitori, Bucureștiul iese din scenariul roșu și intră în scenariul galben.

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei, spunea, la Digi 24, că dacă rata de infectări în București rămâne sub 3 la mia de locuitori pentru 14 zile, restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc se vor deschide, la o capacitate de 30 la sută, de sâmbătă, de la ora 0:00.

Dacă Bucureștiul rămâne în scenariul galben până la 8 februarie, și elevii din anii terminali, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, vor reveni în bănci la școală, așa cum o vor face și școlarii mici.

Ridicarea restricțiilor de circulație pe timpul nopții nu poate fi decisă însă de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, întrucât este o măsură decisă de Guvern la nivel național.

Prefectul Capitalei a anunțat miercuri că, dacă scăderea ratei infectărilor în București se va menține sub 3 la mia de locuitori, va redeschide restaurantele și barurile la interior, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc, în limita a 30% din locuri.

În conformitate cu prevederile normative în vigoare, printre măsurile vizate în cadrul relaxării sunt:

  • permiterea funcționarii cu o capacitate de maxim 30% a instituțiilor/sălilor de spectacol și cinematografelor
  • redeschiderea activităților "la interior" a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maxim 30% din capacitatea unității;
  • permiterea activităților cu publicul, până în limita a 30% a spațiului destinat, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri