Renate Weber: „Poate că Guvernul va veni cu o formulă prin care să anuleze toate aceste amenzi”

Data publicării:
Renate Weber vorbește în Parlament.
Renate Weber. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că Guvernul ar trebui să vină cu o formulă pentru a anula amenzile majorate date în perioada stării de urgență, după decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională ordonanța prin care era crescut cuantumul amenzilor.

Poate că Guvernul va veni cu o formulă, nu ştiu dacă amnistie sau de alt tip, prin care să anuleze toate aceste amenzi”, a spus Weber.

Ea a spus că sunt mulți oameni din zone rurale, cu educație puțină și fără acces la internet, care s-au trezit cu amenzi uriașe și nu au știut cum să le conteste.

Poate Guvernul se gândește la o soluție echitabilă pentru toți”, a spus ea la Digi24.

Weber spune că i-a sfătuit pe cei care au fost amendați să facă contestație la instanță, dar având în vedere că au fost date circa 300.000 de amenzi, instanțele de judecată ar putea fi sufocate în urma deciziei CCR.

Ea spune că a contestat la CCR ordonanța privind amenzile pentru că „nu spune clar care sunt contravențiile, nu le descrie, doar stabilește o obligativitate generală de a respecta. Ordonanța nu a făcut asta și ne-am trezit că prin ordnanțele militare, care nu pot fi atacate, s-au stab comportamente și fiecare polițist a interpretat cum a crezut și a amendat cum a crezut. Asta nu e normal într-un stat de drept”.

A mai fost avansată în spațiul public ideea unei amnistii privind aceste amenzi. Dacă Guvernul vrea, poate gândi o soluție. Sub nicio formă nu trebuie să considerăm decizia CCR ca un îndemn ca fiecare să se comporte haotic. E ca în dreptul penal. Nu fur nu pentru că nu mă tem de sancțiune, ci pentru că nu fac asta. Asa e și în cazul combaterii acestei pandemii. Ne comportăm cum spun autoritățile, pentru că am înțeles că acest comportament e în favoarea noastră și a celorlalți”, a mai spus Weber.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri