Ce au descoperit jurnaliștii străini în comuna cu cea mai scăzută prezență la vot, dar campioană la atragerea de fonduri UE

Data actualizării: Data publicării:
luncavita
Foto: Obiectivul Tulcea

Associated Press a mers în comuna Luncavița, din județul Tulcea, una dintre comunele cu cele mai scăzute prezențe la vot la alegerile europarlamentare, de doar 19,2%. Aici, oamenii nu sunt obișnuiți să meargă la urne pentru a-și alege europarlamentarii, dar lucrurile ar putea arăta diferit la votul de duminică.

Luncavița a devenit, în ultimii ani, campioană la atragere de fonduri europene. Pentru că au văzut cât se poate dezvolta comuna cu banii primiți de la UE, localnicii spun că vor participa la vot de data aceasta. Dezinteresul sătenilor din Luncavița față de alegeri nu este neobișnuit pentru județul Tulcea, unul dintre județele care înregistrează la fiecare scrutin printre cele mai scăzute prezențe la urne.

„Efectul acesta este răspândit în Europa de Est. Oamenii au impresia că Europa este atât de mare și merge atât de bine încât nu este nevoie să le mai spună ei ce să facă”, declară Sorin Ioniță, analist politic pentru Expert Forum, citat de AP.

Prezența la alegerile europarlamentare este în scădere deja de decenii de-a lungul continentului, ajungând la un minimum de 42,5% în 2014, incluzând și extremele: 13% prezență la vot în Slovacia, dar 90% în Belgia.

Citește și: Comuna surprinzătoare a județului Tulcea. Cum a reușit să atragă investiții de 20 de milioane de euro

Însă pentru comune precum Luncavița, accesul la fondurile europene a însemnat resursa necesară pentru a pune în aplicare proiecte de dezvoltare a comunității și proiecte care să le facă oamenilor viața mai ușoară: apă, canalizare, alimentare cu energie electrică.

Din 2004, Luncavița a atras peste 55 de milioane de euro din fonduri europene, adică aproape 12.000 de euro pentru fiecare dintre cei 4.600 de locuitori.

Marian Ilie, „creierul” din spatele atragerii acestor bani pentru comunitatea rurală, se pregătea să devină preot când un accident petrecut în 2002 l-a lăsat paralizat, în scaunul cu rotile. De atunci, el și-a dedicat viața proiectelor prin care să convingă UE să aloce bani pentru comuna din Tulcea.

Astfel, în Luncavița sistemul de canalizare, de apă potabilă, centrala de purificare a apei, drumurile și renovarea școlilor au fost făcute toate cu bani europeni.

Ștefan Ilie, fratele lui Marian și primarul comunei, crede că „Uniunea Europeană este fundamentală pentru dezvoltare” și că „dacă România ar ieși din UE, în cinci ani s-ar întoarce în comunism”.

Și localnicii sunt de aceeași părere. „UE mi-a schimbat viața. Acum avem apă. Stăteam cu orele la coadă la fântână înainte, iar acum avem apă la robinet”, apune Marioara Banea, în vârstă de 63 de ani.

În ciuda acestor beneficii, ea recunoaște că nu a votat nici la alegerile europarlamentare din 2009, nici la cele din 2014.

„Nu știam pentru ce este UE, dar acum că văd câți bani ne-au dat, sigur merg la vot”, adaugă ea, spunând că așteaptă niște bani europeni pentru construcția unui azil pentru bătrâni.

Tot fondurile europene i-au convins pe unii români din Luncavița să revină în țară. Radu Cânepă, de 34 de ani, s-a întors în România, după ce ani de zile a lucrat în Italia, și și-a deschis o fermă cu 30.000 de euro bani de la UE. Din laptele pe care îl vinde la o fabrică din zonă, câștigă în jur de 1.000 de euro pe lună. Acum, el vrea să mai obțină alți 10.000 de euro pentru a-și extinde afacerea. „Fără fondurile UE aș fi fost tot în Italia acum”, spune el.

„În România, votul de duminică va fi un test pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamnă, iar partidele își testează acum mesajele de campanie pentru prezidențiale”, mai scrie AP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri