Reportaj Digi24. Cel mai mare exerciţiu naval organizat pe Marea Neagră. Imagini din mijlocul acţiunii

Data publicării:
militar

Timp de o săptămână, Marea Neagră va fi unul dintre cele mai bine apărate puncte de pe Glob. Peste 2.000 de militari din 7 ţări navigheză în permanenţă şi se antrenează pentru a fi pregătiţi în cazul unui atac venit din partea ruşilor. În replică, Moscova a anunţat că a mobilizat sisteme de rachetă şi nave de recunoaştere şi atac, care să supravegheze orice mişcare a forţelor NATO. Acesta este cel mai mare exerciţiu naval organizat pe Marea Neagră. O echipă Digi24 a mers pe mare, alături de militarii români. Iată imagini din mijlocul acţiunii.

Suntem pe fregata Mărăşeşti, una dintre cele mai mari nave ale Armatei Române. Alături de sute de militari, plecăm din portul Constanţa şi în largul Mării Negre, acolo unde ne vom întâlni cu aliaţii NATO. Vasul este împânzit de militari înarmaţi. Sunt cei care se asigură că la intrările şi ieşirile din port, nava nu este atacată de şalupele teroriştilor. În momentul în care inamicii se apropie periculos de mult, atunci comandantul le permite militarilor să deschidă focul. Din echipă face parte şi un lunetist. El cel care, de obicei, trage primul.

-Foarte dificil să iei în țintă o ambarcațiune de intervenție rapidă, mișcându-se foarte rapid. Ai nevoie de pregătire, un ochi format.

-Noi ne apărăm și colegii, mai ales în timpul manevrelor, când este foarte mult personal pe punțile exterioare și trebuie să fim extradordinar de atenți. Este foarte important pentru ca mânuirea unei astfel de arme este destul de dificilă, pentru că pur și simplu respirația te poate încurca să ratezi o țintă. Trebuie să ne alegem un punct fix și chiar dacă nava se mișcă noi trebuie să nimerim ținta. Pentru asta suntem pregătiți.

Imediat ce părăsim portul, toate navele aliaţilor NATO sunt aliniate şi ghidate de un vas militar românesc.

În total, 14 nave româneşti şi 6 străine se pregătesc pentru un atac venit pe Marea Neagră. Sunt militari care fac parte din cele mai puternice flote ale lumii, precum cea a Canadei, Statelor Unite sau a Olandei.

Exerciţiul vine într-o situaţie foarte tensionată pentru ţările cu ieşire la Marea Neagră. Rusia aduce pe apă din ce în ce mai multe nave de război, iar acţiunile lor au devenit şi mai frecvente după ce NATO a anunţat exerciţiul din Marea Neagră. În ultimele zile, din Crimeea au plecat vase de război, dotate cu lansatoare de rachete.

Cornel Tănăsescu - comandantul Fregatei Mărășești: Suntem uniți, aliații sunt lângă noi, sunt în Marea Neagră. Suntem interoperabili, încercăm să creștem nivelul de instruire între țările aliate și noi credem că demonstrăm cu prisosință că avem un nivel ridicat de instruire. Bineînțeles, este loc și de modernizare, este loc și de o creștere a nivelului de instruire a echipajului. Putem discuta pe mai multe paliere.

Militarii se vor întoarce de pe mare la sfârşitul săptămânii, după care o echipă de specialişti NATO va evalua modul în care Forţele Navale Române au participat la exerciţiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri