REPORTAJ. „Perla Apusenilor” a devenit un decor de film horror: „S-a furat tot”

Data publicării:
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Un simbol al staţiunii balneare Moneasa, Vila Nufărul, unde s-au amenajat primele băi termale şi care este monument de arhitectură, a devenit o ruină pe care turiştii o deplâng, cei mai bătrâni amintindu-şi de vremurile în care zidurile impozante arătau luxul şi opulenţa, relatează News.ro într-un reportaj. 

film
Foto: Wikipedia

De 27 de ani, clădirea a fost abandonată, trecând prin portofoliile mai multor oameni de afaceri, deţinătorul actual fiind industriaşul Valer Blidar. El promite de mai bine de un deceniu că o va restaura pentru a-i reda strălucirea de altădată, însă pentru amânarea lucrărilor dă vina pe o dispută cu autorităţile locale.

Staţiunea Moneasa, situată la poalele Munţilor Codru Moma, la 100 de kilometri de oraşul Arad, este supranumită ”Perla Munţilor Apuseni”. Conform unei monografii a zonei, localitatea este atestată documentar în 1597 şi a fost renumită în secolul al XVI-lea datorită izvoarelor de apă mezotermală descoperite.

În 13 mai 1886, Moneasa a obţinut de la Ministerul de Interne Imperial de la Viena statutul de staţiune balneară, iar câţiva ani mai târziu, în 1891, a fost construită,  de către contele Enckheim, clădirea primelor băi, Vila Nufărul, denumită şi Vila nr. 1. Până atunci, băile se făceau în cabine din lemn, vechi de secole.

Vila Nufărul, situată în vecinătatea unui lac cu nuferi, a funcţionat neîntrerupt până după revoluţia din 1989. Impozantul edificiu a avut o lungime de 80 de metri şi avea cabine pentru băi placate cu marmură roşie extrasă din zonă. Existau camere pentru cazare, saloane de înfrumuseţare, cabinete medicale, cluburi pentru socializare, cazino şi restaurant.

După întreruperea funcţionării centrului, clădirea a trecut de la stat prin portofoliile mai multor oameni de afaceri, alături de alte unităţi turistice din staţiune. Ele au fost revândute, iar proprietarul actual al Vilei nr. 1 este industriaşul arădean Valer Blidar, care controlează, între altele, fabrica Astra Vagoane Călători.

Din cauza stării de degradare, clădirea primelor băi din Moneasa se poate prăbuşi

Niciunul dintre proprietarii monumentului de arhitectură nu a făcut după 1990 lucrări de reparaţii, astfel că imobilul a devenit o ruină.

Primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei, spune că simbolul staţiunii a devenit un pericol pentru turişti, din cauza stării de degradare existând riscul de prăbuşire. Proprietarul actual a îngrădit locul, însă gardul a fost dărâmat, astfel că mulţi turişti continuă să treacă printre zidurile vechi pentru a admira arhitectura şi pentru a face fotografii.

„Din păcate, din palatul strălucitor au rămas câteva încăperi. S-a furat tot ce s-a putut. Din cauză că nu a fost protejat locul de către proprietari, până şi gresia şi faianţa veche au fost smulse. Degradările sunt prea mari să mai poată fi vorba de restaurare, locul trebuie reconstruit. Cu actualul proprietar am avut foarte multe discuţii în ultimii ani şi de fiecare dată a promis ca va începe investiţiile. Sperăm să se întâmple cât mai curând, pentru că vobim de un simbol al staţiunii, care dacă va fi readus la viaţă poate relansa turismul în zonă. Primăria nu a avut şi nu va avea niciodată bani să cumpere proprietatea, practic depindem de bunăvoinţa deţinătorului actual”, a declarat, pentru News.ro, primarul comunei.

Singura posibilitate legală de constrângere a proprietarilor imobilelor neîngrijite este supraimpozitarea. Consiliul Local Moneasa a decis să aplice un impozit de 500% clădirilor care necesită reparaţii urgente, cum este cazul Vilei Nufărul, urmând ca până la finele anului deţinătorii să fie notificaţi. 

Citiți aici reportajul integral. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri