„Revoluția fiscală” depreciază puternic leul: cel mai mare curs din august 2012

Data actualizării: Data publicării:
scumpire inflatie curs valutar buzunare goale shutterstock_361461482

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,6390 lei/euro, cel mai mare nivel din august 2012 până în prezent, în urma „revoluției fiscale”, a accentuării tensiunilor sociale, anunţului privind creşterea inflaţiei şi a datelor privind creşterea deficitului comercial. Leul se află într-o depreciere puternică pentru a patra zi la rând.

(Detalii în jurnalul orei 19.00)

Joi, BNR a afişat un curs de 4,6279 lei/euro. Nivelul anunţat vineri este cel mai mare în ultimii cinci ani și trei luni, când BNR afişa la 3 august un curs de 4,6481 lei/euro.

Leul s-a depreciat accelerat, inclusiv în faţa monedelor din regiune, începând cu a doua parte a zilei de marţi, pe fondul adoptării de către Guvern a modificărilor fiscale prin ordonanță de urgență, a protestelor împotriva acestor măsuri, criticate aspru atât de sindicate, cât şi de patronate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat asupra acestui trend negativ al monedei naționale. Mulți analiști vorbesc chiar de depășirea pragului de 4,70 lei. „Cursul este în relativ echilibru. Prin echilibru să se înţeleagă o flexibilitate mai mare. Să nu ne speriem.”, a spus Isărescu la începutul săptămânii.

Deja euro se vinde cu 4,7 lei la băncile comerciale, după ce la BNR moneda unică a atins valoarea maximă a ultimilor cinci ani.

Euro a atins un nou nivel record, peste 4,65 lei, pe piaţa interbancară

Euro a atins joi cotaţia de 4.65333 lei pe piaţa interbancară, un nou record, pe fondul accentuării tensiunilor sociale, a anunţului privind revizuirea în creştere a inflaţiei şi a datelor privind avansul deficitului comercial.

Acesta este cel mai mare nivel înregistrat până în prezent pe piaţa interbancară. Recordul anterior, 4,64732 lei, stabilit joi, l-a depăşit pe cel din iulie 2012, când euro a atins valoarea de 4,63749 lei pe piaţa interbancară.

Deficitul comercial al României a fost în august de 1,19 miliarde euro, în creştere cu 29,5% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, când a fost 786,8 milioane euro. Iar acest deficit pune presiune pe leu. Creșterea semnifică o scumpire a importurilor care asigură cea mai mare parte a consumului populației și o degradare a puterii de cumpărare în condițiile în care multe facturi ale populației sunt echivalate la valoarea lor în euro. Deasemenea cresc și valorile în lei la ratele pentru creditele luate în euro.

Citiți și: 
Din septembrie, prețurile au crescut constant. Inflația, cel mai mare nivel din 2013

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna octombrie la 2,63%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condiţiile în care carburanţii s-a scumpit cu 3,47% în octombrie faţă de septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,9865 lei la 3,9803 lei.

Cursul francului elveţian a crescut de la 3,9870 lei la 4,0078 lei, cel mai mare nivel din 2 octombrie, când a fost 4,0259 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri