Video Risc major de avalanșe în Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii vor ca turiștii să primească RO-Alert. Raed Arafat spune că nu se poate

Data actualizării: Data publicării:
avalansa
Risc major de avalanșe în Bucegi și Făgăraș, pe crestele munților. Foto: Captură Digi24

Risc major de avalanșe în Bucegi și Făgăraș, pe crestele munților. Ninsorile abundente din ultimele zile au adus multă zăpadă pe piscuri, iar salvamontiștii îi avertizează pe turiști să nu se aventureze la altitudini mai mari de 1800 de metri. Traseele montane de la altitudini mai joase sunt cele mai indicate pentru pasionații de munte și zăpadă. În urmă cu doar câteva zile, o avalanșă puternică a făcut prăpăd la Cabana Capra, iar la Păltiniș o altă avalanșă a surprins o echipă de salvatori.

Pericolul a venit pe neașteptate. Echipajul de voluntari încerca să salveze mai multe persoane blocate în zăpadă, când un perete de zăpadă s-a prăbușit peste ei. Din fericire, nu au fost victime și toată lumea a coborât cu bine de pe munte.

O altă avalanșă a lovit Cabana Capra din Transfăgărășan la sfârșitul săptămânii trecute. 57 de turiști se aflau în acel moment la cabană.

În Masivul Bucegi este încă în vigoare alerta de avalanșă. Chiar și așa, turiștii nu renunță la pasiunea pentru munte, dar aleg trasee mai ușoare spre baza muntelui, așa cum recomandă și salvamontiștii.

- Ne-am gândit să mergem până la Cascada Urlătoare, nu știm dacă vom reuși pentru că avem și copilași mai mici.
- Nu mi-e frică, mie chiar îmi place să merg iarna în pădure. Mi-am pus mănuși, căciulă, salopetă, șosete groase și lungi.
- Suntem pregătiți, îi avem pe cei mici, trebuie să fim puțin mai atenți.

Este riscant acum ca turiștii să meargă pe traseele montane, pentru că riscul de avalanșă este foarte ridicat la altitudini de peste 1500 de metri. Stratul de zăpadă este mare, iar în unele locuri s-au format troiene care pot ajunge chiar și la doi metri.

Salvamontiștii spun că ar fi foarte util ca în cazul unui pericol iminent de avalanșă, turiștii să primească o avertizare RoAlert.

Laurențiu Paraschiv - coordonator Salvamont: Dacă s-ar introduce acest RoAlert, ar fi bun pentru că te sesizează în ce zonă de afli, te localizează și îți poate da această alarmă și atunci poate nu s-ar mai produce atâtea accidente, n-ar mai forța turistul traseul, să ajungă în platou.

În schimb, șeful DSU spune că sistemul nu are cum să emită astfel de alerte.

Raed Aarafat - șeful DSU: Avalanșa e ca la cutremur. Noi știm că e risc de avalanșa și pentru asta aveți aplicația DSU care a fost relansată acum 10 zile. MUSCA Eu nu pot să spun RoAlert, vedeți că o să fie avalanșă în două minute. N-am de unde să știu acest lucru. Dar, prin aplicație se dau alerte. Salvamontul poate să dea alerte pe riscul de avalanșă. Și când auzim că avem risc de grad 3,4,5 deja nu mai trebuie să fim în zona respectivă la schi.

Salvamontiștii avertizează turiștii să nu se aventureze sub nicio formă, în această perioadă, pe crestele mulților.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri