Roberta Metsola la Chișinău. Șefa PE, apel la solidaritate în fața tentativelor ruse de destabilizare. „Locul vostru este în Europa”

Data publicării:
315256278_680804173414375_2232113053294097196_n
Roberta Metsola în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de președinta Maia Sandu. Foto: Maia Sandu/Facebook

După ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut joi o vizită la Chișinău și a anunțat că UE va furniza Republicii Moldova un ajutor de urgență de 250 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice provocată de invazia rusă în Ucraina, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este vineri în vizită la Chișinău pentru a exprima întregul sprijin al UE pentru Moldova.

„Sunt aici cu mai multe mesaje și le transmit în numele Parlamentului European. Europa este alături de dumneavoastră și vom fi alături de voi toți! Vom fi puternici și uniți în convingerile noastre. Vom face acest lucru când vorbim de energie, ajutând Republica Moldova să-și diversifice aprovizionarea cu resurse energetice pentru a preveni destabilizările. În numele Parlamentului European vă asigur că suntem gata să facem mai mult pentru țara voastră. Moldova aparține familiei europene. UE va fi alături de dumneavoastră”, a spus Roberta Metsola în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de președinta Maia Sandu.

„Multe țări, între care România, Gecia, Slovacia, Bulgaria au făcut anumiți pași și vom continua să asigurăm stabilitatea aprovizionării cu resurse energetice R. Moldova”, a spus Roberta Metsola.

Totodată, șefa Parlamentului European a menționat că situația economică a Republicii Moldova este una dificilă, subliniind că instituția pe care o conduce va continua să ofere susținere prin intermediul mijloacelor financiare, prin intensificarea conexiunilor de transport, dar și a schimburilor comerciale.

Maia Sandu a mai declarat că sprijinul constant al Parlamentului Europeana fost vital pentru menținerea Republicii Moldova pe calea democratică și pentru susținerea aspirațiilor ei europene, menționând în acest sens că sprijinul a venit atât prin aprobarea programelor de finanțare propuse de instituțiile UE, cât și prin susținerea inițiativelor democratice, a societății civile și a presei independente.

„Parlamentul European a fost și rămâne un simbol al democrației europene de care ne ghidăm și la care ne raportăm. Parlamentul Uniunii Europene a fost întotdeauna de partea cetățenilor Republicii Moldova care luptă pentru libertate și dreptate. Instituția pe care o reprezentați a fost alături de noi în cele mai grele timpuri pentru fragila noastră democrație. Ulterior, Parlamentul European a fost prima instituție europeană care a spus clar și tare că ne susține în demersul nostru de obținere a statutului de țară candidată”, a transmis președinta Republicii Moldova. 

„Deputații europeni ne-au fost mereu alături atunci când grupări corupte au capturat statul în Republica Moldova, punându-l în slujba intereselor oligarhice, erodând instituțiile publice și subminând visul nostru european. În această perioadă mai complicată a istoriei noastre recente, Parlamentul European a trimis misiuni de monitorizare pentru a ne păzi fragila democrație și a atras atenția lumii întregi asupra problemelor noastre cele mai stringente - justiția compromisă și corupția sistemică. La fel, prietenii noștri din Parlamentul European, unde astăzi avem o susținere totală și pentru care vă mulțumim, au sprijinit oamenii care s-au angajat să lupte contra corupției și pentru o justiție curată. Mulțumim pentru că ne-ați susținut speranța care ne-a ajutat să învingem - și contăm pe o susținere la fel de puternică și solidară în viitor”, a mai declarat Maia Sandu.

„Cetățenii Republicii Moldova sunt europeni ca gândire și acțiune. Au demonstrat acest lucru prin lupta pentru democrație de-a lungul acestor trei decenii, prin votul proeuropean, antioligarhic și anticorupție, acordat la ultimele alegeri. Au acționat în spirit solidar european, atunci când și-au deschis necondiționat ușile pentru sute de mii de refugiați din Ucraina.

Ei sunt europeni și prin felul în care muncesc și se integrează în UE, unde mulți au plecat pentru condiții mai bune de viață. Noi vrem să asigurăm aceste condiții bune de viață aici, în țară la noi, iar astfel să convingem cât mai mulți dintre conaționalii noștri să revină acasă. Putem reuși acest lucru cu ajutorul Uniunii Europene. Împreună, să dezvoltăm Moldova în cadrul familiei europene, făcând din ea un loc mai bun pentru noi, părinții noștri și copiii noștri”, a ținut să mai transmită șefa statului de la Chișinău.

Discursul șefei Parlamentului European în Parlamentul de la Chișinău

Vorbind în Parlamentul de la Chișinău, Roberta Metsola a promis Republicii Moldova sprijin pentru a se integra în Uniunea Europană, pentru a depăși criza energetică și pentru a rezista în fața unor eforturi ale Rusiei de a o destabiliza prin propagandă și dezinformare.

„Răspândirea îndoielii, instabilității și fricii însoțesc instrumentele convenționale de război ale Kremlinului”, a spus Metsola în discursul său.

Ea a vorbit în aplauzele deputaților partidului de guvernământ PAS, singurii care au fost prezenți în sală. Deputații opoziției socialiste, comuniste și ai Partidului Șor, care sunt acuzați de puterea de la Chișinău de sprijinirea obiectivelor Kremlinului, au boicotat discursul.

Partidul Șor organizează de aproape 8 săptămâni, cu sprijinul comuniștilor, proteste antiguvernamentale pe care puterea le descrie drept încercări de destabilizare pe fundalul agresiunii rusești în Ucraina. Socialiștii au început propriile proteste luna aceasta.

Punctele principale ale discursului  Roberta Metsola la Chișinău: 

  • Am venit aici cu un singur mesaj: locul Moldovei este în Europa. Viitorul nostru trebuie să fie împreună, iar Parlamentul European va face tot ce este necesar pentru a fi alături de dumneavoastră, pe drumul vostru spre a deveni stat membru al Uniunii Europene. Aceasta trebuie să fie istoria pe care o vom scrie împreună - în beneficiul tuturor din Europa.
  • Efectul de transformare a unui stat în ceea ce privește aderarea la UE nu se referă doar la fonduri. Este vorba despre alinierea standardelor, este vorba despre a legifera împreună, este vorba despre ideea ca vocea Republicii Moldova să fie auzită în jurul mesei asupra deciziilor care ne afectează pe toți. Este vorba despre garantarea democrației, a statului de drept, a egalității. Este vorba despre speranța pentru generațiile următoare.
  • Trăim vremuri de instabilitate. Creșterea prețurilor la energie și electricitate, inflație, deficit de alimente și șomaj în creștere… toate acestea sunt încadrate în contextul unui război ilegal pe continentul nostru - la granițele voastre - cu un autocrat care folosește ca pe o armă aprovizionarea cu energie.
  • Parlamentul European a fost prima instituție a UE care a cerut ca Moldova să primească statutul de candidat la UE, împreună cu Ucraina. Am făcut asta pentru că Moldova face parte din familia noastră europeană. Pentru că știm că Europa înseamnă a deschide uși, a dărâma ziduri și a fi împreună.
  • Acordarea statutului de candidat UE este o oportunitate istorică pentru Moldova de a-și consolida democrația și de a construi o țară modernă și rezistentă. De asemenea, este un moment istoric pentru Europa. Este o stradă cu două sensuri, vrem o bucată de Moldova în Europa, nu doar o bucată de Europa în Moldova.
  • Parlamentul European consideră că, pentru a oferi țării dumneavoastră o cale clară spre aderare, trebuie să existe claritate a așteptărilor încă de la început. Când se fac reforme, evaluările noastre nu trebuie amânate.
  • În aceste vremuri tulburi, trebuie să continuăm să fim uniți în fața celor care încearcă să ne despartă, răspândind dezinformarea pentru a provoca tulburări politice. 
  • Uniunea Europeană va continua să ajute Moldova să-și diversifice aprovizionarea cu energie pentru a preveni destabilizarea ulterioară. Statele noastre membre au facilitat deja noi interconexiuni. 
  • Înțelegem că inflația în creștere și facturile mai mari îngreunează oamenii. Parlamentul European a adoptat măsuri temporare de liberalizare pentru anumite produse agricole moldovenești. Și chiar ieri am aprobat legislația care facilitează transportul rutier de mărfuri în Uniunea Europeană pentru companiile și șoferii moldoveni. Acestea vor ajuta la stimularea exportului comercial moldovenesc în acest moment foarte dificil.
  • Securitatea Moldovei rămâne o prioritate. Dreptul internațional și principiile sale de suveranitate, independență și integritate teritorială nu sunt negociabile pentru noi.
  • Sunteți primul tampon între război și UE și trebuie să recunoaștem acest lucru.
  • Semănarea îndoielii, instabilitatea și frica însoțesc aparatul de război convențional al Kremlinului.
  • Trebuie să facem mai mult, mult mai mult, pentru a contracara rescrierea toxică a istoriei. Și să le reamintim cetățenilor noștri că Europa are puterea de a îmbunătăți viețile și de a schimba generațiile. Trebuie să muncim pentru a-i convinge de acest lucru.
  • Moldovenii au fost cei care și-au deschis casele și inimile pentru 80.000 de ucraineni care căutau refugiu și au sprijinit 600.000 de ucraineni care au tranzitat țara, ceea ce a reprezentat efectiv cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor.
  • Ați făcut asta pentru că credeți în principiul solidarității europene.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri