Centre de vaccinare cu circuit închis. Gheorghiță: Nu sunt persoane vaccinate în afara platformei

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu combinezon si masca deschide o cutie
Foto: Inquam Photos / George Călin

Informațiile detaliate despre vaccinare arată, de fapt, existența unui sistem paralel, conform unei analize făcute de Buletin de București.

Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, publicate pe platforma informatică și unde își pot face programări românii, există multe altele cu circuit închis.

Acestea ar fi rezervate personalului din domeniul siguranței naționale. Adică oamenii din MAI, MApN și din serviciile secrete.

În București ar funcționa 48 de centre, însă doar 11 dintre ele sunt disponibile pe platformă.

Datele publicate de Ministerul Sănătății arată că, în interval de 5 zile, 60% dintre vaccinări s-au făcut în afara programărilor oficiale.

Valeriu Gheorghiță: „Nu sunt persoane vaccinate în afara platformei”

Marți, premierul Florin Cîțu a spus că motivul pentru care a fost sesizat în legătură cu publicarea unor informații de către Ministerul Sănătății. Cîțu transmite că este de acord cu transparentizarea informațiilor despre pandemie și vaccinare, însă aceste date trebuie „furnizate corect, legal și cu avizele necesare”. 

Reacția premierului a venit după ce luni i s-a cerut să verifice modul în care Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, a publicat date despre pandemie și despre campania de vaccinare. Datele publicate de minister conțin inclusiv informații despre personalul din armată și din alte instituții ale statului, date care au nevoie de avizul instituțiilor pentru a fi publicate.

Potrivit unor surse guvernamentale, prin publicarea datelor respective, ministrul Vlad Voiculescu ar fi intenționat se reia o tema pe care, în trecut, a mai avut un conflict atât cu premierul, cât și cu coordonatorul campanie de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, cea a vaccinărilor făcute „peste rând”.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că l-a informat pe premier, la solicitarea acestuia, în legătură cu datele despre campania de vaccinare. El a precizat că aceste date trebuie validate înainte de publicare pentru că pot fi erori care pot genera o serie de interpretări greșite, cum ar fi că se vaccinează în afara platformei.

„Nu sunt persoane vaccinate în afara platformei. Toate persoanele vaccinate sunt înregistrate în registrul național. Faptul că există o diferență este irelevant în condițiile în care avem persoane exceptate de la programarea în platformă, persoanele din centrele sociale, persoanele din învățământ, medici, persoanele fără adăpost, persoanele programate pentru transplant. (...) acesta este motivul pentru care cred că avem nevoie de o prevalidare a datelor și explicate în mod corect, tocmai pentru că generează ideea că sunt persoane care se vaccinează și nu sunt eligibile în etapa actuală.” a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Am făcut o informare premierului legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online și ce informații sunt prezentate. Solicitarea a fost a premierului. Problema, din calitatea mea de președinte al comitetului de vaccinare, toate aceste informații necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online pentru că pot fi erori care se corectează cu o întârziere de 24 de ore și pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care nu sunt validate”, a mai declarat Gheorghiță.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri